La ciutat

La ciutat

dijous, 24 de gener del 2019

Lluir


 Són fins a cinc les accepcions, els diferents sentits que, si consultem el diccionari, trobem del verb lluir; entre elles aquella que fa referència a "tenir, algú o alguna cosa, un aspecte esplendorós".

És per tots acceptat que els monuments il·luminats, símbol essencial de les festes de Castelló, senyera de la nostra identitat com a poble, les Gaiates, són els principals elements que han de servir per a donar a conéixer, diferenciar i internacionalitzar les nostres festes. I una manera concreta de buscar aquella difusió és mitjançant l'exposició d'un d'aquests elements a la Fira Internacional de Turisme de Madrid.

Per això, i per tercera vegada a la seua història, ja el 1952 i dins els actes del VII centenari de la Fundació de la Ciutat, la Gaiata Sindical va ser exposada a la Fira del Camp, després va ser l'any passat, el 2018, quan la Gaiata Infantil de la ciutat, del sector Cremor, guanyadora del premi del concurs oficial del 2017, va tornar a la fira i, ara, novament, en aquesta edició del 2019, una nova gaiata viatja a Madrid per ser lluïda, exposada, contemplada i passejada, per tot el recinte de la principal fira de turisme celebrada a tot l'estat: FITUR.

En aquesta ocasió es tracta d'una rèplica a escala de la Gaiata de la Ciutat. Un monument de quatre metres d'altura, 800 quilos de pes i amb 400 metres de leds, que replica la Gaiata 18 Cremor, i que han elaborat els alumnes del primer Curs d'Artista Gaiater impulsat per l'Agència de Desenvolupament Local Castelló.

Ahir, vaig poder veure les primeres imatges i vídeos del monument enregistrats en el lloc que ocupa dins l'espai de la Comunitat Valenciana i, que voleu que us diga? Immediatament va venir-me a la ment el significat de la paraula que encapçala aquest post.

Per què us preguntareu? Perquè ja em direu que pinta i com s'entén la nostra Gaiata, si la col·loquem al costat d'una Dolorosa, un Ninot de Falla i un Confrare. Si ningú explica als possibles visitants que és i sobretot què significa "allò que fa llumetes", simplement passarà com un element més del decorat de l'estand, més encara, si pensem que el lema triat per la ciutat de València en aquesta edició ha estat "Try València. The bright side of life"  eslogan que pretén transmetre al potencial visitant que "la llum de València és única" que enamora a tots, a qui la visita i als valencians, tal vegada, la nostra Gaiata, siga un convidat a "fer-li el llit" al Cap i Casal.

No sé qui haurà decidit la ubicació i la manera de presentar-la, supose que hi haurà hagut veritables lluites per aconseguir una distribució de l'espai en les diferents illes de l'estand, però siga qui siga, i mai millor dit "s'ha lluït", en una altra de les accpecions de la paraula, "fracàs", sense pensar, ni de passada, en el significat que la paraula lluir ha de tenir lligada al concepte de Gaiata. Temps, diners, esforç i il·lusions perdudes...

Si algú dels que açò llegiu voleu conéixer la ubicació exacta del nostre monument fester dins la fira, punxeu sobre l'enllaç i opineu per vosaltres mateixa: GAIATA  

Espere que els nostres representants locals, encapçalats per l'Alcaldessa, els membres de l'equip de Govern municipal, del Patronat de Festes, del món fester, i sobretot les nostres Regines, desplaçats a la capital, amb la seua simpatia i bon saber fer, facen realitat una altra de les accepcions de la paraula lluir: "Sortir airós, amb bon èxit". Feina tenen, ai senyor!

1 comentari:

  1. Hem d'acceptar que les gaiates són molt lletges i que no li agraden a ningú (i menys a gent de fora).

    ResponElimina