La ciutat

La ciutat

dimecres, 23 de gener del 2019

Un home prou oblidat i massa desconegut...


 Un curt carrer situat entre la Ronda Magdalena i el cantó del pintor Castell amb la plaça del Notari Mas, prolongació del carrer dels Dolors, és la referència directa que la ciutat manté amb aquell il·lustre personatge del qual tot just hui es compleixen 285 anys de la seua mort, arxiver, notari i escriptor Josep Llorenç de Clavell.

El nom de Llorenç de Clavell es troba íntimament lligat a dos temes fonamentals de la història de Castelló: els orígens i fundació de la ciutat, i la troballa de l'imatge de la Mare de Déu de Lledó, donant cos definitiu a les dues narracions i envoltant-les de tots els elements singulars que han arribat fins als nostres dies, contalles que van ser acceptades sense crítica a Castelló, fins que les modernes investigacions han anat introduint oportunes rectificacions.

Fill d'un apotecari originari de Nules i d'una dona d'Almenara, fou membre d'una generació que va sofrir la guerra de Successió i la difícil reacomodació en l'entramat de la nova monarquia borbònica; el seu interés per la història es palesà sobretot en la seua obra com a dietarista i cronista local.

Josep Llorenç de Clavell, notari i escrivà del Consell en l'última etapa foral i secretari de l'Ajuntament en el nou règim borbònic, va assolir el càrrec de secretari de l'ajuntament i cronista de la ciutat l'any 1710. Una gran part del “Llibre Vert” de l'Arxiu Municipal (iniciat en 1588) la va omplir Llorenç en interessantíssimes anotacions que constitueixen una espècie d'història de la ciutat de Castelló, que a més de ser una crònica de la vida quotidiana, també permeten seguir la implantació de les noves autoritats borbòniques a la ciutat i la relació de Castelló amb Castella.

Anteriorment i sota el títol "D'advertències i curiositats per a haver-ne memòria en lo esdevenidor", va publicar una ressenyà dels esdeveniments públics que afectaren Castelló entre 1684 i 1716, destacant les calamitats meteorològiques, les visites de personatges il·lustres, l'execució de construccions civils i religioses i altres notícies que afectaren la nostra Vila.

Tanmateix, la seua obra més important és la crònica titulada "Noticias de la villa de Castellón de la Plana" (1730). Seguint els cronistes Rafel Martí de Viciana i Gaspar Escolano, comença amb la fundació de la ciutat pels grecs jonis i continua fins a la conquesta de Jaume I, interpretada com un nou moment fundacional –amb la colonització cristiana i el trasllat de la població des del puig de la Magdalena a l'actual emplaçament a la Plana–, copiant el document reial que autoritzava el canvi de lloc, que ha esdevingut la referència erudita més antiga sobre els orígens del nostre poble.

Una "Crònica de Castelló" que va romandre durant molts anys extraviada i que va ser recuperada, transcrita i publicada per l'historiador castellonenc Enric Guinot Rodríguez en l'any 1990.

Sense pena ni glòria o potser amb més pena que glòria, Llorenç de Clavell, el primer historiador de Castelló,un dels grans a la  ciutat i, a la vegada, un dels grans desconeguts que hui, encara que siga amb "quatre ratlles" he volgut portar al nostre record...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada