La ciutat

La ciutat

diumenge, 29 de novembre del 2020

Enfilalls de llumetes...

Hui és primer diumenge d'Advent, data d'inici de l'any litúrgic 2020-2021 donant-se inici al cicle B del leccionari dominical i festiu que centra el protagonisme en la visió evangèlica de Jesús feta per l'evangelista Sant Marc.

Encara que l'Advent marca l'inici religiós de la preparació per Nadal, quan jo era menut popularment Nadal a Castelló s'iniciava al voltant de la Puríssima, de la festa de la Immaculada, el dia 8 de desembre, amb l'eixida primer a l'horta o marjal, a la zona humida del terme, per recollir la molsa, que a continuació, juntament amb el suro i les diferents figuretes de fang que havien esperat tot un any dins una capsa, havien de conformar novament l'estampa artística del Betlem.

Més tard va venir els costums de l'arbre de Nadal, de la corona d'Advent a la porta de les llars familiars, del Pare Noel i de la il·luminació especial d'aparadors de botigues i de carrers, fruit de la modernor i amb incitació directa al consumisme. I és que diuen els que saben, que uns carrers il·luminats, ens estimulen sensorialment i incentiven a eixir al carrer, a sumar-nos a la festa compulsiva de la compra de productes que ens entren pels ulls.


Per això, a banda que les garlandes lluminoses han anat diversificant-se amb el pas dels anys, passant a decorar entrades, patis, cornises, sostres o porxos dels comerços, s'ha avançat i molt en el temps l'encesa dels enfilalls de llumetes penjades als carrers, de manera que aquest 2020 a Castelló, els nostres dirigents municipals han volgut que l'inici de Nadal coincidira amb el popular "black friday" americà, avançant-se fins i tot a l'Advent.

Deixant a banda la polèmica de si en plena crisi de la covid cal il·luminar més que mai els carrers o pel contrari cal destinar els diners municipals invertits en le llumetes a ajudes directes a aquells que més estan patint les conseqüències del virus, voldria compartir ara i ací les meues observacions en veure els llums que pengen als carrers de Castelló en aquests dies.


He vist publicat en algun mitjà local que a més de l'habitual arbre de Nadal a la Porta del Sol i unes garlandes a "la Farola" de la plaça de la Independència, aquest any s'han instal·lat un total de 510 enfilalls de llumetes en més de 80 carrers i places, il·luminació que si en el moment en què van començar a col·locar-se, fa ja unes setmanes, va semblar-me molt pobra i en alguns casos -plaça Major- repetitives, ara una vegada vistes "enceses", encara em semblen més poc atractives i gens espectaculars.

Digueu-me si voleu crític, però pense que la il·luminació que aquest 2020 s'ha muntat a Castelló, no és la que una ciutat com la nostra es mereix. Supose que tot estarà en funció dels diners que l'ajuntament hagen volgut gastar-se, i en funció d'aquells, l'empresa encarregada del muntatge, tal vegada l'andalusa de Puerto Genil, la família Ximenez, que venia fent-ho en els darrers anys, haja dissenyat o reciclat d'altres indrets els enfilalls per als nostres carrers.


Siga com siga, tot i que puc estar errat, pense que el resultat que veiem cada vesprada-nit quan s'engeguen, no ajudarà quasi gens a potenciar ni els eixos comercials ni els carrers de la ciutat, més encara en molts casos es tracta d'una il·luminació que passa més que desapercebuda i, malauradament, no constitueix cap focus d'atracció de nens ni persones grans.

M'agradaria que, passades les festes, l'ajuntament fera un estudi exhaustiu i real de l'impacte d'aquest servei en l'activitat comercial i el relacionara amb el cost energètic i econòmic dels llums, i després, fent-lo públic, traguera conclusions del seu encert o fracàs. Pense que Castelló es mereix molt més, i que aquesta no és una il·luminació a l'alçada d'una ciutat com la nostra, ja que els enfilalls instal·lats són massa fluixos en qualitat i disseny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada