La ciutat

La ciutat

dimarts, 10 de novembre del 2020

"Error de bulto"...

Encara és recordada a Castelló, amb cert grau d'incredulitat, l'anècdota protagonitzada fa ja uns quants anys per un conegut crític musical que va publicar a la premsa local una acurada crítica amb tot luxe de detalls d'una actuació musical de caràcter líric que, en teoria, havia tingut lloc el dia anterior, no recorde ben bé si a l'auditori o al castell de Peníscola, espectacle que per alguna circumstància va haver de suspendre's i, per tant, que mai va arribar a celebrar-se.

Allò va ser el que popularment anomenem "un error de bulto", un judici errat, sense mala intenció però fals, una fallida més que manifesta. I és que escriure per a la premsa, fer cròniques, columnes d'opinió o relats d'actualitat, de vegades, massa sovint, són accions que s'avancen fins i tot a la realització d'allò al que directament o indirectament volen fer referència.


Ara i ací ha tornat a passar.
Sota el títol "visió de Castelló, tres cultures des de la mirada del segle XXI", feia ja unes quantes setmanes, venia publicitant-se la celebració el cap de setmana del 6 al 8 de novembre, de les 23 Jornades de Cultura Popular, a celebrar al Menador amb tota una sèrie de ponències, comunicacions i visita teatralitzada al castell vell, complementades amb una exposició, al museu d'etnologia, que faria un recorregut pel passat cristià, àrab i jueu de la ciutat.

La situació sanitària que estem sofrint va fer que el passat 30 d'octubre l'organització de les Jornades fera públic el seu definitiu ajornament, mantenint-se l'exposició que, amb el compliment de totes les mesures sanitàries pertinents i un aforament màxim de 5 persones, romandria oberta entre els dies 6 de novembre i 4 de desembre.

El periòdic local "El Mundo Castellón al dia" en la seua edició impresa del diumenge, al web i al facebook, publica setmanalment una crònica-opinió signada per l'humorista gràfic i amic, Joan Montañés "Xipell". La del passat diumenge amb el títol genèric "como está el mundo" portava per capçalera "la ciudad de las tres culturas"; aprofitant l'esdeveniment de les Jornades feia un xicotet repàs a la història de la presència a la nostra ciutat d'altres cristians, musulmans i hebreus més moderns, a saber els Cavallers de la Conquesta, els Moros d'Alqueria i l'Aljama, institucions festeres que tracten de mantenir viu el record d'aquells primitius cristians, moros i jueus que, convivint fa més de cinc segles, van fer gran el nostre poble.


Començava "xipell" el seu article amb aquestes paraules:
"Este fin de semana se han celebrado las XXIII Jornadas de Cultura Popular que, bajo el epígrafe Castelló, tres cultures, ha dirigido el profesor Henri Bouché." Errada monumental, "no s'han celebrat", feia dies que havien estat ajornades, però ni el bo de Xipell va adonar-se'n, ni tampoc cap dels redactors del diari va veure l'errada abans de publicar-se. La inèrcia va fer que, novament, una errada saltara a les pàgines del diari, i el que és pitjor també en aquesta ocasió a les xarxes socials, i ahi segueix, és fàcil comprovar-ho.


Una de les principals facetes del periodisme és que tot queda escrit, per bé o per mal.
Quan un diari passa a impremta vol dir en teoria que ha estat revisat de dalt a baix diverses vegades per diverses persones ... Però és clar, a vegades les presses, la inèrcia o la confiança juguen una mala passada. És veritat que l'exposició va inaugurar-se i pot visitar-se, però malauradament no vam poder gaudir de les conferències previstes, simplement perquè les Jornades no van celebrar-se encara que l'amic Xipell i els redactors del Mundo Castellón al Dia, no van assabentar-se.


Seria una errada no reconéixer el valor literari de Xipell, a més de magnífic dibuixant és un gran comunicador amb experiència i credibilitat, però humà, al qui la notícia en aquesta ocasió se li ha girat, tal vegada per excés de confiança en estar massa acostumat a traçar una visió precisa i dislocada alhora de la realitat. De segur que el pas del temps ens farà recordar "l'error de bulto" amb un somriure.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada