La ciutat

La ciutat

dijous, 17 de juny del 2021

Un nou impuls doble...

Durant les últimes dècades s'ha produït una profunda transformació en les relacions que tradicionalment mantenien els ports amb el seu entorn urbà. El Port de Castelló es va sumar a aquesta nova tendència a mitjans dels anys 90, retirant el mur que històricament separava el port de la ciutat, que fins aleshores havien viscut d'esquena, i reconvertint les seues instal·lacions més properes al nucli urbà del Grau en una zona lúdica i recreativa a disposició dels ciutadans.

Un nou balcó a la mar per a veïns i visitants que, amb el temps i la proliferació de l'oferta d'oci, va convertir-se en un dels principals atractius turístics de Castelló. Batejada amb el nom de "La Plaça de la Mar", situada entre el Moll de Costa, el Club Nàutic de Castelló i la llotja pesquera, va ser inaugurada en l'estiu de 1995 per esdevenir el punt de partida d'un procés que transformaria per sempre la dàrsena interior del port.

Amb una superfície de 15.000 metres quadrats, acull una dotzena de locals dedicats a activitats lúdiques i de restauració, una sala d'exposicions a l'Edifici Moruno, una torre-mirador i una zona de passeig amb un petit llac on destaca la figura de l'antic far, i una font.


La plaça va ser inaugurada a les festes de sant Pere de l'any 1995, en concret el divendres 30 de juny, el dia de la "torrà de la sardina", suposant el primer pas perquè el Grau, i amb això Castelló, recuperara la sortida a la mar a través del moll de Costa que, durant anys havia estat tancat a la ciutat. Va costar més de 400 milions de pessetes de l'època.

El conjunt es va completar amb un espai enjardinat i 150 places d'aparcament a la part sud. La Plaça de la Mar, que des del principi va acollir diferents activitats culturals i festives, ha suposat en aquests quasi 26 anys una autèntica revitalització de l'àrea portuària permetent als ciutadans comptar amb un nou espai d'oci obert a la mar.


Un espai d'oci no exempt de dificultats,
només cal recordar el tancament després de 16 anys, (2004-2020) de les 10 sales del complex "Neocines-Port Azahar" o els alts i baixos del "Gran Casino" amb les dificultats, ERE's i acomiadament de personal realitzada fa poc més d'un any, per part de l'empresa Grup Orenes que acumulava unes pèrdues superiors als 2 milions d'euros.

Malgrat aquestes dificultats des de l'Autoritat Portuària de Castelló i l'ajuntament no s'ha deixat d'invertir diners al moll de costa, per impulsar l'enclavament com a zona d'oci i gaudi ciutadà, destacant l'obertura el 2018 de la plaça de Sète, un nou espai de 2.000 metres quadrats i l'ampliació dels accessos per als vianants des de l'avinguda Germans Bou.

Ara, en aquesta setmana, a les portes de l'estiu del 2021, dos esdeveniments s'anuncien com a revitalitzadors i dinamitzadors de l'espai. D'una banda el projecte "Symphony, un viatge virtual al cor de la música clàssica", una mostra itinerant ideada i impulsada per la Fundació "la Caixa", en col·laboració amb la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Castelló i l'Autoritat Portuària, que ofereix l'oportunitat d'entendre, a través de la imatge i de la música, com es construeix un univers tan sofisticat i bell com el d'una orquestra simfònica.


Una experiència immersiva a partir de tecnologia de realitat virtual,
i que es podrà visitar a la plaça Sète fins al pròxim 20 de juliol. Dues unitats mòbils que es despleguen i es converteixen en dues sales on es pot veure, en la primera, una pel·lícula panoràmica que introdueix a l'espectador en aquest viatge a partir de sons i en la segona dedicada a viure l'experiència de realitat virtual des del moment en què ens col·loquem les ulleres, veient com el nostre entorn canvia, trobant-nos al "Gran Teatre del Liceu", on els músics es distribueixen per l'escenari, sentint la música molt a prop i d'una forma real, oferint-nos una escolta emocionalment activa. Tot un espectacle...


I un segon esdeveniment que la casualitat ha volgut fora quasi simultani a l'anterior,
la inauguració aquesta mateixa vesprada-nit, d'un nou espai urbà al moll de Costa, un complex lúdic que s'anuncia amb disseny avançat i modernista, funcional i grat per al visitant, ubicat a la mateixa Plaça de la Mar "Nuevo Puerto Azahar", cinc locals encapçalats per una espectacular arrosseria "Varadero rice club" ubicada a la coberta d'un vaixell que mira a la mar, "El pez", una sala de concerts, una terrassa-balcó "Bianco" i una fregidora al costat d'un lloc d'hamburgueses americanes.

Dues manifestacions lúdiques a les quals desitgem tot l'èxit possible i que han de suposar l'empenta, l'impuls, d'inici d'un estiu que per molts motius, ha de ser especial per tots nosaltres.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada