La ciutat

La ciutat

dimarts, 27 de juliol del 2021

L'endemà de Sant Joaquim i Santa Anna...

Ahir l'església celebrava la doble festivitat de Sant Joaquim i Santa Anna, que segons la tradició catòlica i ortodoxa, van ser el pare i la mare de la Mare de Déu. Tot i que els evangelis canònics del Nou Testament no parlen en cap moment dels pares de Maria, la seua història apareix en el Protoevangeli de Jaume, un text apòcrif on trobem que Anna va nàixer a Betlem, regió de Judea, casant-se amb Joaquim, que era de Natzaret, a la regió de Galilea, tots dos descendents del rei David.

Santa Anna i Sant Joaquim són els patrons de la gent major, de la Tercera Edat, dels ancians i dels jubilats. Per això els cantem amb devoció: "De l'amor sublim foguera/ sou la força que prospera./ Joaquim i Anna fidel/ conduïu-nos cap al cel".

Tot i que abans la festa de Sant Joaquim se celebrava el 16 d´agost, en l'actualitat se celebra el 26 de juliol, juntament amb Santa Anna. No tenim a Castelló ciutat cap església dedicada a "aquesta parella", però si una gran devoció com també altres pobles de la província cas de Sogorb, Argeleta, Catí o Sucaina.


Tot i això,
a la sala del campanar de Castelló, coneguda popularment com "la presó" en la restauració efectuada l'any 2000, va aparèixer una pintura mural del segle XVII, que inicialment va considerar-se representava "la Sagrada Família", i que ara, 20 anys després i fruit d'una acurada restauració, s'ha descobert representa justament aquella altra família, Sant Joaquim, Santa Anna i la Verge Maria de xiqueta.

No fa encara un any, a meitat del mes d'octubre del 2020, i sota l'auspici del MUCC van efectuar-se els treballs que tenien com a objectiu recuperar les pintures originals i, així, poder apreciar-hi els detalls. I només uns pocs dies després, a finals del mes, va saltar la sorpresa...

MagnificArt Restauradors S.L. l'empresa alacantina dedicada a la restauració i conservació d'obres d'art amb el restaurador José M. Juan al capdavant, una vegada recuperada la gamma cromàtica original i estabilitzada la superfície van arribar a la conclusió que es tractava d'una pintura al temple, molt singular i de gran rellevància històrica i que no corresponia a la Sagrada Família com és pensava, (amb Sant Josep i la Mare de Déu de fons i Jesús-nen en primer pla), sinó que en realitat representa a la Mare de Déu xiqueta amb els seus pares.


Qui i perquè va pintar-se aquesta representació és del tot desconegut,
però és fàcil imaginar que si aquella estança va ser presó d'eclesiàstics, tal vegada la mateixa església o algun dels confinats fera o encarregara la pintura i, tal vegada fora, una persona, un capellà, relacionat directament amb algun dels pobles de la província on hi haguera especial veneració pels pares de la Verge...

Per allò de la pandèmia el campanar ha estat una de les darreres seus del MUCC en tornar a obrir les portes, per la qual cosa, tot i estar restaurada la pintura, van passar uns mesos en què "els curiosos" no vam poder gaudir-la. L'ajuntament i el MUCC, aprofitant la diada dels museus, el passat mes de maig va organitzar una conferència a l'espai cultural del Menador, que sota el títol: "la recuperació de les pintures murals del campanar de Castelló" i de la mà del restaurador d'aquestes, va explicar tot el procés. Conferència que podeu reviure i seguir íntegra punxant sobre l'enllaç PINTURA


No obstant això,
després de 15 mesos tancats, i a més d'una VISITA VIRTUAL  des de la primera setmana d'aquest mes de juliol, amb entrada lliure, sense reserva, però amb aforament limitat com marca la normativa sanitària, de dimarts a dissabte, entre les 11 i les 13 hores podem descobrir no només la pintura restaurada, si més no també tot el que d'interessant ens vol mostrar el símbol més representatiu que a la ciutat tenim, el campanar de la Vila.

Hui, l'endemà de la festa dels avis, de la celebració dels "Joaquims i de les Annes", pot ser un bon dia per recórrer sense pressa les diferents estances del campanar i, des de cadascuna d'elles deixar volar la nostra imaginació...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada