La ciutat

La ciutat

dijous, 21 de març del 2024

Armes d'airsoft i competició de crossfit: Estic a Castelló?

Entenc que a la nostra ciutat a més a més de les dues llengües oficials, castellà i valencià, es parlen, puguen escoltar-se pels carrers i fins i tot trobem alguna publicació en romanés, àrab o xinés, en ser aquestes comunitats les més nombroses de població estrangera al nostre territori.

Però, tot i això, aquest matí en repassar algun dels mitjans de comunicació local, m'he quedat més que sorprés amb dos titulars. El primer diu "Intervenidos 19.186 artificios pirotécnicos y 23 armas de airsoft procedentes de vendedores ambulantes de manera irregular durante las Fallas", el segón "La mayor competición de 'crossfit' de España llega a Castelló", i la sorpresa no ha estat pel fet de la intervenció policial en el primer cas o perquè al nostre poble puga ser seu d'una competició esportiva nacional, aquestes "coses", feliçment ja no són res estranyes a la nostra ciutat.

Aleshores us preguntareu on ha estat la meua sorpresa. Fàcil de deduir, d'una banda, amb allò d'armes d'AIRSOFT i, d'altra, per allò del CROSSFIT. He de confessar que aquests vocables no els havia sentit mai. Més encara no tenia ni idea del que podia ser aquest tipus d'armament i tampoc quin tipus, quina classe, quina mena de competició podia ser aquella que s'anunciava.

Supose, per com estan escrites, que tant l'una com l'altra són dues paraules "prestades" de l'idioma anglés i que resulta més modern emprar-les per a definir alguna cosa, en detriment d'altres paraules en valencià o castellà que també definirien el mateix concepte, fet que irremeiablement ha portat lligat que jo, com supose els haurà passat a molts altres veïns lectors, no me n'assabentara del que s'estava parlant.

He hagut de recórrer l'internet, a la xarxa i al totpoderós Google, per arribar a entendre allò de les armes d'airsoft i de la competició de crossfit. Llastimós que estan al País Valencià per entendre una notícia que se supose està escrita en una de les dues llengües oficials, haja d'arribar a aquell extrem. No, no crec que siga més modern, ni més actual, això sí, és molt més cridaner, serveix sens dubte per a cridar més l'atenció, però estem a Castelló, o no? Doncs parlem la nostra llengua i deixem-nos d'intrusions...


Tan fàcil en el primer cas com indicar que allò que la policia ha intervingut aquests darrers dies de festa a alguns venedors ambulants, a més de coets de diferents tipus i classes, han estat armes d'aire comprimit d'escassa potència, armes de joguina, rèpliques d'armes reals d'ànima llisa de potència molt baixa, dissenyades per disparar projectils esfèrics no-metàl·lics. Joguines que a causa de la seua construcció i disseny no poden modificar funcionalment i ser transformades en armes de foc reals, però poden arribar a "fer-se passar per..."

I pel que respecta a la competició de crossfit, que diríeu que és? El CrossFit és una activitat física que, segons Malú Valle del Castillo, entrenadora càntabra. , és "un programa de condicionament físic basat en un entrenament constantment variat de moviments funcionals, i que es desenvolupa amb una alta intensitat".

Una activitat esportiva que, en una mica més de deu anys, s'ha consolidat als Estats Units, i en els darrers anys ha entrat amb gran força a molts altres països. Tant és així, que ja compta amb els seus propis Jocs Olímpics que se celebren cada any a Califòrnia. 

La causa d'aquesta expansió ràpida està justificada pel fet que els seus exercicis, sempre diferents, estan basats en la vida diària. De manera que a les competicions es fan moltes coses que realitzem diàriament sense adonar-nos que també és exercici, com és empényer, saltar, arrossegar, enfilar-se o aixecar pesos.


I vet per on, ara s'anuncia que el recinte de fires i mercats albergarà aquest mes d'abril l'esdeveniment en què al voltant de 800 esportistes arribats de diferents províncies s'enfrontaran en unes dures proves, tant en categoria individual com per parelles, amb premis econòmics que arriben fins als 3.000 euros, havent de demostrar agilitat, coordinació, equilibri, flexibilitat, força, potència, precisió, resistència cardiorespiratòria, resistència muscular i velocitat. Si voleu saber-ne més, cal assistir com a públic, això sí, amb el pagament de 10 euros per cada sessió, en concepte d'entrada.

Castelló es notícia i els veïns de vegades anem per darrere del que la ciutat avança. Sembla que tot és vàlid? Açò és "modernor"? Sí, però no.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada