La ciutat

La ciutat

dimecres, 13 de març del 2024

Diners, diners...

Juan Ripollés, el "beato Ripo", l'any 1998 va dissenyar i crear una escultura en bronze de 5 X 4 X 2,5 metres, que representa, amb un estil propi, un bust femení damunt un oval, rematant la composició un timó, obra que va titular Puerta del Mar, referència al lloc on havia instal·lar-se. Aquell va ser un encàrrec efectuat en el seu moment a l'artista per l'Autoritat Portuària de Castelló per formar part de la Font del Centenari, un element decoratiu que havia de presidir la nova rotonda d'accés a la zona administrativa del Port, creada en l'encreuament entre les avingudes de Serrano Lloberas i Ferrandis Salvador, i com a record per la posteritat del centenari d'aquella institució.

Un monument, una composició, conformat, a més a més de l'escultura, per un vell embarcador de finals del segle XIX, que va trobar-se, uns anys abans, en unes excavacions arqueològiques fetes en l'espai portuari del Moll de la Costa i un gran pòrtic que custodiava el conjunt i constituïa la mateixa font, que aportava l'element aquàtic.


Tant la seua ubicació com la composició semblaven inicialment un gran encert,
i així va imaginar-se aquell 29 de juliol del 2002 quan va tenir lloc la inauguració de tot el conjunt, per part del senyor Monzonís, en aquell moment president de la institució, del president de la Confederació Empresarial de la Comunitat senyor Ferrando i amb la presència com a convidat especial a l'esdeveniment del senyor Olivas, aleshores president de la GVA.

No se quants euros deguera costar el total de "la festa", ni si aquells diners van eixir tots de l'autoritat portuària, però el que si és ben cert és que poc van tardar els problemes a manifestar-se; d'una banda, l'alçària excessiva des d'on caia l'aigua feia que el soroll produït per aquella resultarà pels veïns més que molest, també els dies de vent, encara que aquell no fora massa fort, feia que l'aigua, en caure, fora arrossegada fora de la pileta, remullant els vehicles que circulaven pel seu entorn; si a més a més li afegim que, tal vegada pel tipus de terreny o per problemes de construcció, les filtracions i humitats feien que els mecanismes tècnics i d'il·luminació s'espatllaren contínuament, van portar com a conseqüència que la font deixarà de funcionar i la pileta restara seca, sense aigua per molt, massa temps.


És veritat
que en el transcurs dels anys l'autoritat portuària ha intentat donar solució al problema, però també ho és que els intents sempre, per algun motiu tècnic, social o econòmic, i mai millor dit, s'ha arribat a bon port.

Recorde sense anar massa lluny que tot just ara fa un any va anunciar-se la inversió per part del port de més de 160.000 euros, textualment "per renovar i posar en funcionament la font del centenari" i que va acabar en no res.

Ara, novament, en aquests dies, un any després d'aquell intent, s'anuncia que PortCastelló ha adjudicat la renovació de la font per més de 100.000 euros més que fa un any, en concret l'empresa Comsa Service Facility y Manegement, rebrà 273.535 euros per condicionar la infraestructrura i retornar l'operativitat de la font i el seu conjunt.


Diuen que a més de reparar els desperfectes acumulats en els darrers anys per la seua manca d'activitat i manteniment, se substituirà i renovarà la part elèctrica i hidràulica adaptada a les noves tecnologies i funcionalitat de les fonts ornamentals del segle XXI, per aconseguir disminuir el soroll i que l'aigua "no se n'isca" a la vegada que puga optimitzar-ne el consum elèctric.

Quatre mesos diuen, seran més que suficients per a veure-ho tot acabat. Això vol dir que a l'estiu la font haurà de lluir novament amb tot el seu "glamur"... Com sempre passa en aquestes coses, només dir que temps per venir futur...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada