La ciutat

La ciutat

dijous, 14 de març del 2024

L'aparcament i la picaresca.

Aparcar gratis a Castelló no és una tasca fàcil. Cada vegada més ens trobem que, bona part de la ciutat és de vianants o té les places d'aparcament regulades; si a això li sumem la necessitat d'aparcar en indrets de gran afluència de persones, l'estació de tren, pavellons d'espots, estadi de Castàlia i hospitals preferentment, les opcions d'estacionar sense haver de pagar es redueixen encara més.

És veritat que des de l'ajuntament, els diferents equips de govern municipal dels darrers anys, han anat manifestant més o menys sensibilitat envers aquesta problemàtica, però també ho és el fet que, a hores d'ara, el problema no ha estat resolt de cap manera.

Dos casos resulten més que sagnats per la seua necessitat diària. D'una banda, les rodalies de l'estació de RENFE entre els carrers del pintor Oliet, Cremor i passeig de Morella, l'altre, els voltants de l'Hospital General Universitari de l'avinguda de Benicàssim.

La realitat ens diu que en tots dos aparcar resulta una odissea, malgrat que en el primer dels casos, l'ajuntament des del setembre del 2002, està tractant de minimitzar el problema amb la construcció en diferents fases d'un aparcament públic gratuït en superfície, que se suposa ha d'estar operatiu en aquest mes, ficant a l'abast dels usuaris les seues primeres 200 places, del tot insuficients, deixant per un futur, més o menys llunyà, una segona fase amb 250 nous llocs i una tercera que se suposa haurà d'estar acabada als inicis del 2026 i de la qual encara no s'ha iniciat ni l'expropiació dels terrenys...


L'altre cas sagnant és el de l'Hospital General.
És veritat que des de fa uns quants anys funciona un pàrquing subterrani obert les 24 hores i que fins i tot ofereix un servei de rentat de cotxes, però per ser privat és de pagament, amb tarifes horàries que, en cas de tenir necessitat de deixar el vehicle poca estona pot resultar més que útil, però si s'han de passar moltes hores a l'hospital, com ocorre en molts casos, resulta del tot inassumible i excessiu per moltes butxaques.


L'ajuntament allà pel 2015 i veient que eren molts els professionals del centre així com els familiars dels pacients que per estalviar-se uns diners, feien servir com aparcament un descampat situat tot just enfront de l'hospital va expropiar vora 4000 metres quadrats i executar un espai d'estacionament a la superfície, obra que va acabar-se posant-se a disposició dels usuaris a la fi del 2018, però que s'ha demostrat del tot insuficient.

Així, en certes hores resulta desconcertant i quasi "miraculós" poder estacionar el cotxe a l'estació o l'hospital i són, som molts els conductors que armats de paciència peguen voltes i més voltes fins a trobar "un lloguet".


I ací entra en joc la picaresca.
Tot i que les ordenances municipals prohibeixen expressament la pràctica de demanar diners a canvi d'aparcar cotxes i fins i tot poden imposar-se sancions, una gran quantitat "de gorrillas", aparcacotxes il·legals campen per ambdós indrets.

Puc arribar a entendre que són persones de pobresa extrema o d'exclusió social al costat d'alguns "espavilats", però siga com siga la imatge de mendicitat que donen no resulta gens agradable per ningú.

En aquests dies que tinc necessitat d'aparcar prop de l'hospital arribe a observar com molts són estrangers i que fins i tot cadascú té el seu territori i només hi ha frecs si un envaeix el terreny d'un altre. És veritat que ningú et demana res, però des del moment que aparques no deixen de vigilar els teus moviments i sense dir res ho diuen tot...

El dilema en aquests casos està més que servit, aparcament i picaresca; pagues quan hi ha servei d'aparcament amb tarifa regulada, O pagues "al gorrilla" per la tranquil·litzat del teu vehicle... difícil solució!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada