La ciutat

La ciutat

dissabte, 17 de gener del 2015

Avui és Sant Antoni del Porquet…



 Sant Antoni és un bon Sant
i qui té un xavo li’l dona
perquè ens guarde els animals
tant si són de pel com de ploma”

Un any més i gràcies a l’associació “Botafocs” podrem a Castelló disfrutar d’una manifestació cultural que fomenta i actualitza les tradicions costumistes del nostre poble, en aquest cas la diada de Sant Antoni Abat o del porquet.

Sant Antoni és un sant a qui els veïns de tots els pobles, Castelló també, li tenim molta devoció, doncs és un sant cristià que es presenta com a protector i remediador.

Com a protector sant Antoni ho és dels animals en general i del que es crien en benefici de l’home en particular, aus de corral, porcs i cavalls principalment, i també ho es de  les dones que busquen  marit; com remediador ho és d’una malaltia, l’ergotisme, coneguda com a foc de sant antoni, un enverinament produït per la ingesta d’aliments contaminats per una toxina, un paràsit, principalment del sègol, i que fou endèmica a tota Europa des de l’edat mitjana fins el segle XVI, una malaltia que afectava fonamentalment a la societat agrícola de les terres pobres.

La celebració de la festa en aquestes dades, a meitat de l’hivern, entre Nadal i Carnestoltes, no és casualitat, estem en un període en què les faenes agrícoles relacionades amb el cicle dels cereals estan parades, bon moment per fer festa, com ho ha estat en els mesos anteriors per honorar Sant Felix i els diferents Sant Roc a la Vila i Ravals.

La festa, a Castelló, no té tanta solemnitat com pot tindre sobretot als pobles de les comarques de l’interior, tot i que els actes lúdics, soroll, foc,  animals, rotllets…,  així com els religiosos, benedicció, missa, processó… també hi seran presents.

Però si hi ha una cosa que fa diferent el Sant Antoni de Castelló de la resta de pobles del País, és sens dubte la Trobada de Bestiari Domèstic que reunirà a l’entorn de la figura amfitriona “l’haca traca d’Almalafa” de Castelló, al “Boc” de Vandellós,” la Torradeta” de la Llagosta, el “Gripau de les Bruixes” del Nord de Sabadell i els Cabuts i Dimoni de l’Antifaç dels botafocs.

La Trobada de Bestiari Domèstic de Castelló ha esdevingut ja un clàssic i, a més, reuneix tot un seguit de característiques que la fan única i especialment emotiva. Com és el fet que es faça coincidir amb Sant Antoni

Juntament amb aquest acte, un cercavila, la representació de la vida del Sant, el sorteig del porquet i la tradicional benedicció dels animals i les fogueres, constituiran el gruix del programa.

Una festa que en aquest segle XXI, tot i actualitzar-se als nous temps, es manté amb identitat pròpia, conservant de l’antigor el referent formal a molts i molts pobles, i que a Castelló vol prendre nous aires diferents… Progrés? Oportunisme? Generositat? Altruïsme? Moda passatgera?...El temps tindrà la paraula...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada