La ciutat

La ciutat

dijous, 1 de gener del 2015

Raïm i clementines anit protagonistes.

Bon 2015 amics i seguidors !!!!
Després de 8.500 visites i més de 140 "reflexions" en aquesta nova etapa bloggera, ací, el primer dia de l'any, estic puntual...
Gràcies per acompanyar-me

A continuació la meua de hui: "raïm i clementines". Espere siga del vostre gust i si no, tant se val, al cap i a la fi, són només unes reflexions que no pretenen arribar enlloc, que no pretenen canviar el rumb de la història....


El costum de celebrar el canvi d’any menjant quelcom es remunta a l’Imperi Romà i, d’una manera en particular, al culte relacionat amb el déu Janus, que era una deïtat bifront (lluïa dues cares, una era la d’un jove i l’altra, la d’un vell). Així, els romans entre ells s’oferien mel, dàtils i figues, aliments dolços, en definitiva, per tal que l’inici de l’any nou també fos dolç i els permetés, alhora, oblidar els disgustos de l’anterior. Aquest costum arrelà ben aviat a Europa, on, amb la mateixa finalitat, les persones s’oferien mútuament llenties, que asseguren que propicien la prosperitat econòmica, com encara es fa a molts llocs d’Itàlia.

La primera referència escrita sobre els dotze raïms apareix en la Nit de cap d’any de 1895, en aquesta data va ser el President del Consell de Ministres, Canovas del Castillo, qui, diuen les cròniques, va acomiadar l’any amb “raïms i champagne”. L’any següent a la Porta del Sol madrilenya, va iniciar el poble la tradició.

Sembla ser que “els nostres avis van començar a creure que menjar raïm per Cap d’any portava riquesa i gran ventura econòmica”. D’aquí ve, per cert,  el conegut refrany “Menjar raïms per Cap d’any/ porta diners per tot l’any”.

Però com versions hi ha per tots els gustos, també a la nostra terra en circula una altra sobre l'orige d'aquest costum, diu que aparegué el 1909, quan uns agricultors valencians, tingueren un excedent de collita de raïm i temeren que, en arribar a finals de desembre, n’haurien de llençar la meitat a les escombraries. Davant d’aquesta preocupant situació, no se’ls ocorregué res més que engegar una campanya en pro de “els raïïms de la sort”. I així, aquest invent s’anà escampant, de mica en mica, per tot l’Estat espanyol.

Més de 100 anys després i quan ja hi havia a Castelló persones que en lloc de menjar grans de raïm, havíem decidit seguir el ritual però amb gallons de clementina, el regidor d'agricultura del nostre ajuntament va voler donar un impuls a aquesta iniciativa i el Nadal del 2013 va engegar-se la campanya “12 gallons de la sort de clementina de Castelló” “castellonitzant” aquest costum i convidant a participar a tots els castellonencs, turistes i visitants en esta iniciativa: prenent 12 gallons de clementina de Castelló, un amb cada campanada de cap d'Any. Iniciativa que s'ha repetit en aquest final del 2014.

No sé quanta gent ho degué fer així anit, però de segur que molts, doncs a més a més de les 7.000 bossetes que van repartir-se diumenge passat al mercat de la taronja de manera gratuïta, també els hotels de la ciutat, em consta, van donar l'opció als seus comensals de triar entre el raïm o les clementines.

S'haura convertit ja en una tradició? S'estendrà a partir d'aquest impuls la iniciativa a nivell nacional com ja va passar amb el raïm?.

No ho sé, però d'aconseguir-ho suposaria una important ajuda als maltractats productes de Castelló, una empenta pel nostre sector citrícola i l'economia. Reflexió del primer matí del 2015, el costum d'acomiadar l'any i donar la benvinguda al nou amb raïm o clementines, o millor, clementines i raïm?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada