La ciutat

La ciutat

dilluns, 5 de gener del 2015

Una vegada hi havia un rètol




És costum a molts pobles i ciutats que, quan es mostra una troballa, una descoberta històrica, unes restes arqueològiques o algun element semblant, al costat del mateix s'instal·le un panell i un rètol per, explicar els visitants i recordar els vilatans allò que hi tenen al seu davant. Així, és el cas per exemple de la placa que recorda la torre de Sant Pere o dels alçaments que s'hi troba a la plaça de les Aules, o la que trobem als peus del Tombatossals a l'avinguda del Lledó, per citar-ne algunes.

També en el seu dia sobre un solar destinat a la construcció d'una finca urbana, al barri de Rafalafena, al darrera del Govern Civil, va aparéixer un tros de la muralla que va protegir la ciutat durant les guerres carlines, un tram de la denominada bateria del Gas, bastió d'artilleria, aixecada el 1837 i que, sotmeses les tropes carlines, va ser enderrocada.

Aquestes restes, declarades BIC amb la categoria de monument, l'any 1994 van integrar-se en una nova plaça i junt a elles, va col·locar-se per part de l'ajuntament una tanca i un rètol per indicar la importància històrica de la troballa, enriquint-se la plaça amb un llorer que representa la llibertat i una inscripció al terra que ja figurava a l'escut lliberal del nostre poble.

Però els anys no passen de bades i tot i que el llorer s'ha fet gran, la plaça s'ha omplit de bars i terrassetes i la inscripció del sol seguix sent testimoni mut del record, el rètol sotmés a les inclemències del temps, al sol i la serena durant uns quants anys, a poc a poc, ha anat perdent primer el color, després l'escrit i finalment, en l'actualitat, es totalment irrecognoscible, suposant un apegat sense cap sentit al costat de la muralla.

És veritat que en un altre cantó de la mateixa, trobem una altra inscripció, 6 concises línies sobre la muralla, però el gros de la seua història, aquell, s'ha perdut definitivament.

De totes maneres com sabeu que soc curiós per si us interessa, o tal vegada per si el nostre regidor de cultura, el senyor Sales té a be, reemplaçar el rètol, ací us deixe el que deia fil per randa:

“Encerrando toda la villa y sus zonas periféricas. Terminada la guerra en 1840, la muralla es parcialmente derribada nueve años más tarde, para ser reconstruida y reformada entre 1873 y 1874, a raíz de la Tercera Guerra Carlista.

Las murallas fueron desmoronándose paulatinamente y cegándose su foso, hasta el punto que en la última década del siglo XIX sólo quedaban algunos sectores aislados de la estructura defensiva.

Por resolución de la Dirección General de Bellas Artes y Archivos del Ministerio de Cultura de 12 de diciembre de 1994, los restos de las murallas de las guerras carlistas de Castellón de la Plana se inscribieron en el Catàlgo-Registro General de Bienes de Interés Cultural con la categoría de monumento.

Los restos que hoy podemos observar integrados en esta plaza corresponden a dos pequeños tramos de la muralla y a la denominada Batería del Gas que aquí se ubicaba. Junto a ellos, y rodeando el laurel que representa el árbol de la libertad, se reproduce la inscripción "TRIOMFÀ
DELS ENEMICS DE LA LLIBERTAD", que figuraba en el escudo liberal de la ciudad”.

Només s'estima allò que es coneix i en la situació en què es troba aquest rètol poc podem donar a conéixer la història d'aquesta muralla, i per tant, poc les noves generacions poden arribar a estimar-la. Senyor Sales caldrà actuar sobre el rètol no li sembla?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada