La ciutat

La ciutat

dimecres, 14 de gener del 2015

No sé si ens sortirem...



 És ben sabut que a Castelló com a la resta del País la població activa agrària s'ha reduït considerablement en els darrers 25 anys. A més a més del descens d'aquesta població també s'ha envellit, i a hores d'ara al nostre poble més d'un 40% dels actius agraris superen els 50 anys i més del 56% dels propietaris de terres superen els 65 anys d'edat, es a dir la major part de les explotacions estan en mans de jubilats.

Ara, hui, crec és un bon moment per parlar del sector agrari castellonenc aprofitant que el nostre alcalde, el regidor d'agricultura i el director territorial de la pròpia Conselleria, s'han reunit amb els representants dels agricultors a la Càmera Agrària per, segons s'ha informat, “escoltar les seues peticions i inquietuds i intentar solucionar els problemes del sector”.

I només cal fixar-se una mica en la fotografia que s'ha publicat de la reunió, una imatge on la gran majoria de les persones que es veuen són grans. És veritat que alguns agricultors són joves i que lluiten per modernitzar-se, que utilitzen tecnologies avançades i tracten d'adquirir la condició de dinamitzadors del món rural castellonenc, millorant productivitat i competitivitat,però, no ens enganyem són una minoria.

La caiguda dels preus en origen és el principal maldecap del sector agrari i posa en perill la viabilitat de nombroses explotacions i ja ha suposat i continua suposant un abandonament de terres perquè les despeses de manteniment de les finques són més grans que els beneficis que se'n trauen, i així, pocs joves veuen en la terra el seu futur.

Reforçar la competitivitat, enfortir la industrialització, millorar la comercialització i la formació del sector són alguns dels aspectes que recull el pla estratègic nacional de suport a l'agricultura i l'alimentació, consensuat per tots els partits, però que encara no s'ha concretat ni pressupostat. I mentrestant el sector agrari continua envellint perquè són pocs els joves que s'incorporen al sector.

Ara, sembla ser que l'alcalde s'ha compromés a fer tot el que estiga en mans municipals per ajudar a formar un Comitè que estudie la possibilitat i viabilitat de crear una marca per al sector agrícola castellonenc que puga contribuir a dinamitzar-lo i fer-lo créixer, i a seguir mantenint estes reunions amb el sector agrícola de Castelló per, entre tots, anar trobant solucions a les situacions abans esmentades, començant per respectar en el proper PGOU el cinturó verd de la ciutat.

El rejoveniment de la població agrària a la Plana ha de ser una prioritat doncs la població activa agrària, només cal tornar a mirar la foto de la reunió, està prou envellida. La crisi actual pot fer revalorar la permanència en el sector, però de moment no ho està aconseguint, cada dia en són més els camps de cultiu que s'abandonen al nostre terme, només cal que peguem una volteta per l'horta o el secà per comprovar-ho.

Qui se'n va del camp és perquè creu que té més possibilitats anant-se'n que quedant-se, per un procés de millora. Qui decidix quedar-se ´se molt valent, doncs ho fa plantejant-se el seu futur i, aquest, a hores d'ara i fa ja massa anys, és a Castelló molt incert.

No és prou en conrear un producte de qualitat s'han de tenir uns bons canals per poder fer-los arribar al consumidor, és necessari que el productor tanque el cercle i puga evitar els abusos que es realitzen per part dels intermediaris. 

Ajudarà a aconseguir aquest propòsit la creació de la marca proposada per l'ajuntament? Faig vots perquè així siga, encara que, permeteu-me que ho dubte, i continue veient negre, molt negre, sortirse'n amb èxit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada