La ciutat

La ciutat

divendres, 20 de febrer del 2015

Acceleradors lineals: per a quan una solució definitiva?



Un accelerador lineal segons he pogut llegir és un aparell que usa la tècnica estàndard a nivell internacional més moderna coneguda fins ara pel tractament de qualsevol tipus de càncer, aconseguint en molts casos destruir, mitjançant la radioteràpia externa, el teixit tumoral, reduint la irradiació en els teixits sans, a la vegada que minimitza els efectes secundaris. En definitiva un gran avanç mèdic pels tractaments oncològics.

És ben sabut per tots que el nostre Hospital Provincial és el centre assistencial de referència de l'oncologia radioteràpica de la demarcació castellonenca i que disposa des de fa uns anys, de dos d'aquests aparells, el primer, adquirit el 2002 i, el segon el 2007, més modern, que incorpora un TAC que possibilita la radioteràpia guiada per la imatge; totes dues unitats d'altes energies, que front les unitats de tractament més clàssiques, són molt més efectives.

Tanmateix el temps no passa debades i, aquests aparells cada vegada sofrixen més i més avaries. S'ha publicat que al llarg del 2014 van ser més de 80 les incidències sofrides, restant un d'ells, supose que el més antic, 50 dies innoperatiu al llarg de l'any.

No és de rebut que uns aparells tant útils i a la vegada tant costosos estiguen tant de temps innoperatius, pensant sobretot en el col·lapse que açò arriba a representar i el risc afegit en la continuïtat dels tractaments que l'hospital oferix, doncs les avaries obliguen a realitzar parades en el seu funcionament de diversos dies de durada, cada vegada que s'espatlla, per portar a termini les reparacions pertinents.

No sóc tècnic especialista físic radiològic i per tant no sé quina és la solució, però puc fer-me una idea que, si un cotxe, un aparell molt menys sofisticat que un accelerador, si porta un ús continuat als 10 anys de vida útil es recomana renovar-lo, molt em tem que com a mínim el primer dels dos acceleradors, l'adquirit el 2002, necessitarà no un manteniment si més no una substitució.

I quin crec és el problema? Doncs com en moltes ocasions, els diners. El seu preu és superior als 3 milions d'euros, però, quan valen una, dos, tres o Déu sap quantes, vides humanes que pot arribar a salvar? Senyor Moliner, siga Vosté coherent i tot i que la caixa dels diners de la Diputació estiga més que escurada, faça el possible i l'impossible per aconseguir mitjançant un esforç organitzatiu i pressupostari contar amb la major rapidesa amb uns serveis oncològics dignes i adequats. No vull ni pensar que passaria si, Déu no ho vullga, fora Vosté qui demà necessitara d'aquell servei i no se li poguera oferir.

Està be que es reparen amb la major rapidesa i celeritat cada vegada que sofrixen contratemps, però no és prou, cal modernitzar-se i oferir als pacients oncològics el millor servei possible i de qualitat. És una llàstima que tenint uns grans professionals la tècnica no estiga al seu nivell.

La precisió i la rapidesa oferixen una millora important en la qualitat i adequació del tractament a cada pacient i, de vegades, en moltes ocasions, incrementen la seua supervivència. És una llàstima que, per culpa dels maleïts diners, s'arriben a perdre vides humanes. Cal una solució definitiva i cal que siga ja !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada