La ciutat

La ciutat

dilluns, 2 de febrer del 2015

La Candelera: tradició i curiositats populars.



Avui, es celebra una festa religiosa molt popular a les nostres terres i que com altres moltes en els darrers anys ha vingut  a menys, la festa de la Purificació de la Mare de Déu, coneguda i celebrada amb diversos noms: la Presentació del Senyor, la Purificació de Maria, la festa de la Llum i la festa de les Candeles, popularment “la Candelera” una festa molt i molt curiosa...

Una primera curiositat, aquesta festa es celebra el dia 2 de febrer que és just el punt mig de l’hivern. Fa tants dies que va començar com el dies que falten perquè s’acabe. I si fem cas a la dita, segons el dia que fa durant la Candelera climatològicament parlant, sabrem com serà la resta d’hivern que queda. “Si la candelera plora, l’hivern està fora, si la candelera riu el fred és viu.  Tot i que, tant si plora com si riu, ja ve l’estiu… Que ha  fet hui? Ha plogut? No, doncs, amics, encara resta hivern!!!

És aquesta una festa que ja els romans celebraven, sota el nom de festa de la llum, en homenatge a la primavera que ja s’acostava, celebrant-se amb una mena de ritual on es repartien espelmes a tots els assistents per guardar-los de les malalties pròpies d’aquesta època de freds.

Després, amb el pas dels anys, l’església, coma va ocórrer amb moltes altres festes paganes, va cristianitzar-la, passant a commemorar la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la purificació de la seva mare, Maria, un ritu obligatori en la tradició jueva basat en l'oferta i benedicció de candeles de cera, i encara ara, a algunes esglésies, hui, es repartiran petites espelmes com a senyal d’aquesta celebració.

Una altra tradició, també curiosa, i també pràcticament perduda, és la que relaciona aquesta data amb la data termini per desmuntar el betlem. Així com avui en dia la majoria de gent desmunta el  Betlem just quan acaben les festes nadalenques, antigament  es mantenia el parament fins al dia de hui.

Tot i que és una festa popular no té tanta representativitat a Castelló com a altres pobles de les províncies veïnes de València i Alacant, com Albaida, Manises, Ademús, Sueca, Manuel o Xixona, pobles on encara, els nounats de l’any es presenten al temple amb festa grossa.

Més curiositats… El ritu popular de les candeles s'integra en el marc dels focs il·luminadors de les nits d'hivern. Tanmateix els petits ciris, beneïts i portats en processó -les candeles-, compleixen també altres funcions. Guardades a casa durant tot l'any, s'utilitzen en situació de risc, com les tempestes. La tradició explica que, de manera paral·lela al ciri baptismal, les candeles es posaven també a les mans dels moribunds o s’usaven com a remei popular, introduint-les en l'anus dels nens per combatre el restrenyiment i fer-los defecar.

Seguim amb curiositats? Hi ha per tot i per tots. Per allò que la candela és un ciri, la Mare de Déu sota l’advocació de la Candelera, ha esdevingut per molts anys la patrona dels cerers, fabricants  i venedors de ciris i  espelmes que cal recordar van ser per molts anys, no tant sols fonts d’il·luminació per les esglésies, també pels habitatges.

Una festa important al segle XVIII a Castelló quan la corporació municipal assistía en ple a la Santa Missa a l’església arxiprestal. Conten les cròniques que va ser tot just el dia de la Candelera de 1716 quan després dels oficis religiosos els regidors van prendre possessió del nou edifici de l’ajuntament

No sé quanta gent celebrarà la festa, però siguen el que siguen, molts o pocs, hui es tornarà a demostrar que malgrat el canvi de costums, el progrés i la pèrdua de religiositat que comporten els nous temps, els castellonencs, encara, es mantenim fidels a la tradició, una tradició, que com altres, es nega a desaparèixer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada