La ciutat

La ciutat

dissabte, 14 de febrer del 2015

Esperem que encerten...



És un recurs fàcil dir que la llum és cara. Ja el propi ministre senyor Soria s'ha encarregat de fer-nos creure que el constant augment del preu de l'electricitat ve donat per la necessitat de cobrir amb la tarifa els costos de finançament del dèficit, a més dels anomenats peatges elèctrics, és a dir, el transport i la distribució.

És a dir si no ho entenc malament que produïm una electricitat molt més barata però la paguem cara per ineficàcia del govern central espanyol i per subvencionar el sector ruinòs del carbó, resultant que els valencians, com la resta de ciutadans espanyols, paguem la llum més cara de tota Europa, passant de tenir una de les factures més barates al 2002 a tenir-ne una de les més cares al 2015.

I per què ha de ser tant cara i les companyies elèctriques obtenir tants beneficis? És que els valencians som tant rics que podem permetre'ns pagar una de les factures més cares de la llum? No, però sembla ser que d'una banda, tenim un gran deute amb les elèctriques i d'altra, s'han creat uns oligopolis elèctrics on els proveïdors i les comercialitzadores són els mateixos (Endesa, Iberdrola, Gas natural, EDP i EON) i entre ells pacten els preus.

I si hui parle de la llum és perquè aquesta mateixa setmana he rebut el primer rebut del 2015. No diré si he gastat molta o poca llum, això és cosa meua, però el que si us comentaré és que analitzant-lo amb detall he pogut comprovar com a “la facturació per energia consumida”, que és una part de la factura que hauria de ser la principal, el cost de l'energia, que al cap i a la fi és el que jo “he consumit”, només representa el 30% del total de la factura, es a dir, de cada euro que jo he pagat per la llum només 30 cèntims són per pagar aquesta, els altres 70 cèntims són abonaments, peatges i compensacions, en definitiva impostos que res tenen a veure amb la llum, de manera que la càrrega fiscal és una bogeria.

Creeu que això en el cas de la llum, que estareu d'acord amb mi, és un producte de primera necessitat a la nostra societat, és de justícia? No em val allò tant socorregut que diu: “estem pagant un preu alt per l'electricitat consumida com a conseqüència de les polítiques energètiques desenvolupades fins fa pocs anys”. Això no és culpa meua, si hi ha hagut una mala política energètica que es busquen els culpables i responguen dels seus propis actes.

Us heu adonat del gran nombre de ministres, ex-ministres i alts càrrecs de governs anteriors hi ha als consells d'administració de les grans empreses elèctriques? Interés, interés, interés... o com diuen en castellà “por dinero baila el perro”.

No seria d'estranyar que el caòtic model tarifari imposat pel govern espanyol arribara a incomplir les directrius europees sobre l'electricitat, els drets dels consumidors i les clàusules imposades foren del tot abusives, i aleshores permeteu-me l'expressió, el merder estaria ja del tot muntat.

Sembla que a tots els ix el negoci rodó menys a nosaltres els clients, els consumidors i malgrat que el “mercat de futurs” va pronosticar una reducció, la realitat diu que puja el consum i puja també la factura de la llum al gener, encara que el ministeri seguix pensant que hi haurà una evolució favorable dels preus en els propers mesos. Esperem que encerten i no ens hagem de quedar tots a les fosques...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada