La ciutat

La ciutat

divendres, 18 d’agost del 2017

A Espanya?

 Malgrat haver passat a un segon termini pels brutals atemptats terroristes soferts ahir i aquesta matinada a Catalunya, la "vuelta ciclista a España" en la seua edició del 2017, la 72 de la seua història, és l'esdeveniment esportiu més important que ha de marcar el nostre país a partir de demà i fins al pròxim 10 de setembre.

Tot i que s'ha escrit i s'escriurà molt sobre el que ha estat la història d'aquesta carrera i de la projecció del país que es fa mitjançant les imatges que de les diferents etapes arriben a les nostres cases per la màgia de la televisió, voldria jo compartir unes reflexions al voltant de tot el que significa i porta associat aquesta cursa.

Són trenta les accepcions que la paraula "vuelta" presenta al diccionari de la RAE des d'aquella que indica inici, desplaçament i retorn al lloc d'origen, fins a aquella que s'empra per a definir l'acció de restituir al seu legítim propietari un objecte, passant per exemple per indicar allò que es torna després d'haver pagat una quantitat excessiva. També en l'àmbit del deport ve a significar una etapa d'una carrera, una fase o una competició sencera.

Tanmateix sembla que si al nom "vuelta" li afegim el cognom "A España" allò que voler emfatitzar és un recorregut per tota la geografia nacional, cosa totalment impossible fer en 21 etapes que és el que sol tenir aquesta competició, de manera que en totes les edicions hi ha comunitats, territoris de l'estat que "no passa la volta". No costa massa d'entendre que amb tres mil i pocs més quilòmetres de recorregut es puga acontentar a tothom, ja que tots els territoris de la geografia nacional, per allò que hem esmentat abans de la projecció externa, voldrien que la "vuelta passara per allí". Només cal veure com des de fa un bon grapat de dies, la diputació de Castelló ha penjat pels diferents pobles de laprovíncia per on tindrem la sort transcorreran les etapes 5 i 6 els propers 23 i 24 els cartells anunciadors de "la vuelta pasa por aquí".
Però acceptant aquestes premisses, estareu d'acord amb mi, resultaria del tot curiós i si voleu fins i tot ofensiu que, per exemple, la volta a Euskadi comencés a Sevilla, que la volta a Catalunya ho fes des de Gijón, o que la volta a la Comunitat Valenciana arrancara des de Badajoz. Com comprendreu no tinc res contra Sevilla, Gijón o Badajoz, totes tres són ciutats encantadores, amb unes característiques pròpies que les fan úniques dins els seus respectius territoris.

Veiem fins aquest moment normal que la "vuelta" en alguna de les seues etapes, generalment per allò de l'emoció que li dóna la muntanya transcorreguera per territori "no espanyol", carreteres d'Andorra o França límits amb el nostre país, però en aquesta edició sembla s'ha anat més lluny i s'anuncia, per tercera vegada a la seua llarga història, la sortida fora de territori nacional. Recorde si la memòria no em falla que el 1997 la volta va eixir des de Lisboa i el 2009 des del circuit de velocitat d'Assen a Holanda, de manera que la primera etapa, la de demà i també la segona, la del diumege recorreran íntegrament territori francés, concretament en Nimes la primera en la modalitat de contrarellotge per equips i entre Nimes i el Gran Narbonne, en línia la segona, sense massa sentit per ser una etapa considerada "per velocistes" i que no presenta cap al·licient que la puguen fer, d'entrada, espectacular.


Quin significat pot tenir que la "Vuelta a Espanya" tinga el seu inici a Lisboa, Assen o Nimes? Innovació?, espectacularitat?, Interessos econòmics?, Un poc de tot?. Tampoc tinc res contra aquelles localitats, boniques i amb un públic amant del ciclisme tant o més com l'espanyol, però per quin motiu va decidir-se arrancar la volta, donar-li protagonisme a aquelles? Creeu possible que algun dia "El Tour" començara a Ciudad Real o Logroño? Com s'ho prendrien els nostres veïns francesos?

A mi no m'agrada i prou. Ni m'agrada que la "vuelta a Espanya" si realment és "a Espanya", no recòrrega la pluralitat dels territoris espanyols, ni tampoc que la ronda Espanyola per excel·lència, tinga dues etapes íntegres inicials, en un altre país, per més innovador que siga donar el tret de sortida des d'un l'amfiteatre romà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada