La ciutat

La ciutat

dilluns, 7 d’agost del 2017

Antenes de telefonia mòbil.

 Des de la terrassa estant me les mire. Amb el pas del temps s'han convertit en un element més del paisatge que m'envolta en aquests mesos d'estiueig. No estan massa lluny encara que tampoc les hi tinc al damunt i, per la seua ubicació en alçada tampoc em suposen cap impacte visual; són fruit de la modernor i van aparèixer fa ja un bon grapat d'anys, són les antenes de telefonia mòbil instal·lades a la terrassa d'un dels blocs més alts i més antics d'apartaments de la costa de Benicàssim, que fins i tot van donar nom a aquesta part de la platja, "Heliòpolis", ciutat del sol.

Unes antenes que s'han convertit en un element més del paisatge urbà del terme municipal. No sé a quina empresa de telecomunicacions pertanyen però, pel temps que porten instal·lades, ha de ser de les més antigues.

Ara, sembla que ningú se'n recorda d'elles, tot i que supose tindran un manteniment, però recorde la polèmica oberta quan van aparèixer per descobrir si les radiacions que produeixen tenien o no efectes nocius per la salut. El fet és què aquesta polèmica ha anat a menys a mesura que ha anat augmentant el nombre de persones que disposem de mòbil, al considerat que els efectes de les radiacions que les antenes produeixen són mínimes en relació als possibles danys al que ens exposem amb el continu ús dels mateixos aparells mòbils.

Darrerament s'emfatitza que les radicacions de les antenes de telefonia no afecten els habitants de l'entorn d'aquestes, més enllà de l'ús del telèfon mòbil que fem nosaltres mateixa o les persones que hi són al nostre voltant.

Siguen o no perilloses tenia curiositat per conéixer si l'ajuntament de Benicàssim disposava d'una ordenança que regulara la instal·lació d'antenes de telefonia al seu terme i, en cas de tenir-la, si aquella marcava com a objectiu prioritari garantir, malgrat que les radiacions emeses són baixes, que no se superen els límits d'exposició a les emissions radioelèctriques a la vegada que si hi ha regulades unes normes en relació a l'impacte visual, ambiental, paisatgístic o urbanístic, a l'hora d'autoritzar la seua instal·lació.

No resulta gens fàcil arribar a conéixer aquesta ordenança que, sota el títol "Reguladora de la instalación y fucionamiento de infraestructuras radioeléctricas" va ser aprovada el maig del 2009 i modificada al juliol del 2012 com a conseqüència d'una sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que va anul·lar alguns dels seus articles inicials.

Si voleu conéixer l'ordenança, encara que siga només com jo per curiositat, us serà difícil  fer-ho si ho intenteu directament mitjançant accés al web municipal BENICÀSSIM ja que ni dins de l'àrea de salut pública i consum, ni tampoc en medi ambient ni en seguretat ciutadana que, a priori, poden ser les àrees temàtiques on hi ha d'aparèixer aquesta, us en sortireu, doncs com he trobat després es justifica per ser una "ordenança transversal".

No sé si la intenció de la senyora Marqués, alcaldessa i, de la resta de l'equip de govern d'aquell municipi que, ara a l'estiu també com molts altres veïns de Castelló és el meu, serà "ficar fum o un tupí vel" sobre l'ordenança dificultant l'accés a la mateixa o si més no, no facilitant la seua consulta. Tot i això, després de dedicar-li temps, he aconseguit visionar-la, i per si esteu interessats, aci us deixe l'enllaç:  ORDENANÇA

Incertesa? Escepticisme? Serà el senyal de les antenes, roin? Serà innòcua? Raons argumentals en trobem d'un costat i d'un altre, el que em fa pensar que la realitat, molt probablement estiga en el terme mitjà. De moment i sembla que per molt de temps més, hauré de seguir veient les antenes de l'Heliòpolis...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada