La ciutat

La ciutat

dimarts, 8 d’agost del 2017

Dues de curioses... camí encertat?

És fàcilment comprovable com en arribar Agost el nombre de notícies internacionals i o nacionals interessants que mereixen ocupar les pàgines dels periòdics, descendeix considerablement. Aquesta constatació es fa encara més evident en el cas de les notícies locals o comarcals.

El periodisme local és el mitjà més proper als ciutadans, amb el que ens sentim més identificats, doncs a la vegada que analitza les repercussions de mesures i personatges públics més coneguts , és el que explica les situacions més quotidianes, més properes i també més curioses.

Tal vegada per això, la majoria dels redactors dels anomenats diaris provincials, entre els quals s'inclouen naturalment, els periòdics "Mediterraneo" i "El Mundo Castellón al dia", busquen publicar alguna cosa que, per curiosa, rara o inversemblant, faça que els lectors siguen fidels i, també a l'estiu, continuen comprant els periòdics.

Sabem que hi ha temes que any si i any també "salven" les edicions, no fallen, cas de les ressenyes a les diferents festes dels pobles propers, i més encara si aquestes tenen "als bous" com a protagonistes, o totes aquelles notícies que agrupades en el genèric "esports" presenten les diferents novetats, mantenint viva, principalment, la il·lusió futbolística.

Però tot i això hi ha dies en què resulta difícil "omplir el diari" i cal recórrer a notícies que, de segur, en qualsevol altra època de l'any, no tindrien cabuda. 

Hui, rellegint aquests dos diaris m'he topetat amb dues d'aquestes notícies, que curioses elles, han despertat el meu somriure.

La primera ve publicada al diari Mediterraneo, a la secció "última hora" i amb el següent titular: "Atropellan a dos mochuelos en el Camí Fondo" informant-nos el periodista que aquest atropellament ha mobilitzat a més a més de la Policia Local, Agents de Mobilitat, Bombers i Protecció Civil.

És veritat que també en l'edició de hui d'un altre periòdic, en aquest cas "El País" de tirada nacional, serà casualitat, però se'ns informa que la població de mussols que a la fi de la dècada dels 90 s'estimava en Espanya entre 50 i 90 mil exemplars, ara ha caigut un 90%, però la notícia que dues d'aquestes aus hagen estat trepitjades per algun vehicle a la marjaleria castellonenca, no crec, siga tan alarmant com per mobilitzar tants efectius i servidors públics, i menys encara per tenir ressò a la premsa. Però, com dèiem al principi, estem en agost i qualsevol cosa que se n'isca dels cànons normals, es notícia.

I si "El Mediterraneo" dedicava temps i espai als mussols, "El Mundo Castellón al dia" publica una notícia de l'agència EFE que també resulta del tot curiosa amb aquest titular "El Consell impulsa una escuela de pastores para formar a nuevos profesionales", informant-se al lector que la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, oferta 20 places en un curs, en una escola de pastors, que amb una formació inicial de 100 hores pràctiques i teòriques, distribuïdes entre els mesos de setembre a novembre, amb la finalitat de posar en valor aquesta activitat tradicional que es troba en perill de desaparéixer. Curiós que per ser pastor calga fins i tot un títol.

Dues notícies on el titular "és el ganxo", la clau per motivar a seguir llegint. Crec en els diaris, no en tot el que publiquen, però malauradament i més ara a l'estiu constate una major pèrdua d'atenció de la lectura a la vegada que, a les noves generacions, crec "el paper" els hi sona a segle XX. 

Calen continguts informatius solvents i augmentar el nivell de lectura, i tinc els meus dubtes si, amb notícies com aquestes, efectivament curioses, el camí és l'encertat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada