La ciutat

La ciutat

dilluns, 21 d’agost del 2017

No hi havia res millor a dir?..

 No sé d'on ni de qui haurà eixit l'ordre d'acceptar primer i imprimir després el fullet, el tríptic, que dins el programa "Palaus transparents", engegat per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat social, Participació i Cooperació, de la Generalitat Valenciana, s'ha editat en relació al Palau Municipal de Castelló, el que fa 25, dels 27 edificis públics de tot el territori valencià, -17 a València, 6 a Alacant i 4 a Castelló-, que obren les seues portes al públic en general per poder-los visitar de manera autònoma o guiada.

La finalitat darrera és valorar el patrimoni històric i artístic dels edificis, i així poder atraure visitants, veïns i forasters a la vegada que aconseguir que la ciutadania considere, en aquest cas concret de l'ajuntament castellonenc, com la seua casa i, en cas d'haver-la perduda, retorne la confiança en la institució, en trobar-la més a prop i conèixer-la millor.

No està gens malament la iniciativa. Són molts els castellonencs que "han xafat" poc o molt poc la casa consistorial i, quan ho han fet ha estat generalment per motius burocràtics, per "papeleo"; malauradament en són ben pocs els qui coneixen el ric patrimoni que l'edifici conté i la seua més que curiosa història.

Entenc que un tríptic, que a més a més és bilingüe, haja de tenir un predomini d'imatges sobre el text per fer-lo atraient, però si el text ha de ser poc, caldrà, estareu d'acord amb mi, tenir molta cura del seu contingut, d'allò que allí es diu; que siga rellevant, bàsic, fonamental i clar, en definitiva aconseguir que diga molt en poques paraules.

En el tríptic que comente i que podeu veure juntament amb els 26 restants punxant al següent enllaç: PALAUS TRANSPARENTS, hi són poc més d'un centenar de paraules les dedicades a explicar-nos el més interessant de l'edifici: obres, façana i escala, de manera molt esquemàtica. Val ho entenc, cal ser breu...Però el que no entendré mai és que sent necessària la brevetat, en descriure la façana, hi haja que "ressaltar" que "...tres balcons, des dels quals cada any la Reina de les Festes de la Magdalena llança el tradicional crit que posa fi a les festes". Calia aquesta referència tan superficial i gens aclaridora per mostrar l'edifici, si l'espai per donar a conéixer-lo és tant reduït?

Crec sincerament que primer els responsables de la Conselleria de Transparència, amb la seua directora al capdavant, i després la regidoria de transparència encapçalada per l'amic i company Ignasi Garcia haurien d'haver-hi "filat més prim" a l'hora d'acceptar els textos del tríptic, on en lloc de parlar si la Reina "s'assoma al balcó", hauria estat molt millor nomenar per exemple, encara que de passada, al pintor Porcar com a autor de les pintures al·legòriques a la fundació de la ciutat...

Palaus transparents em sembla una molt bona i encertada iniciativa. Ningú pot arribar a valorar dignament allò que no coneix, però saber que des de les balconades del Palau Municipal es fa el "crit del Magdalena Vítol", per més festers que els possibles lectors del tríptic siguen, no ha de servir de gran ajuda per arribar a conéixer i estimar encara més el noble edifici.

Llàstima de diners emprats en aquest acurat tríptic, amb un disseny treballat i unes fotografies ben elegides i representatives, però amb un text molt més que millorable.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada