La ciutat

La ciutat

dijous, 10 de maig del 2018

El pinar del Grau: 1889 i 2018 dues dates per a la història...


Si hi ha un lloc emblemàtic al Grau de Castelló, sens dubte, aquell és "el pinar", un espai vert urbà, simbòlic i de gran valor ambiental, molt estimat pels veïns i també molt emprat pels forasters.

Tot un referent emocional pels ciutadans, conegut per tothom i que evoca records en tots de moments de felicitat passats a l'ombra dels pins. La seua és una història, lligada al desenvolupament del Grau com a nucli urbà.

En els seus orígens pertanyia al Comte de Trastàmara i no va ser fins al segle XIV quan el municipi va decidir comprar-lo destintant-lo a font de fusta per la construcció. Tot i que ha vist amb el pas dels segles reduïda la seua extensió, passant, el domini públic, de les 200 hectàrees inicials, arribant fins a la zona restinga del litoral, a poc més de 35, dels quals tan sols 13,5 conformen l'espai públic, doncs hi ha una gran part cedida per al camp de golf i una altra tancada al públic.
Tot i això encara hui en dia es tracta de la zona més gran verda de la ciutat, on poden trobar pins centenaris i una de les majors colònies d'esquirol rojos de la província, tenint l'indret, per tant, un alt valor ecològic.

I si hui, porte les meues reflexions envers el pinar, és per dos motius que, la casualitat, ha volgut unir en el temps.


D'una banda i malgrat que ja fa temps que des de la regidoria de Sostenibilitat Ambiental del nostre ajuntament, la regidora Usó va iniciar la redacció d'un pla municipal d'usos del pinar, que aquest ja havia estat aprovat en sessió plenària per l'ajuntament i sotmés a informació pública, que s'havia donat compte al subdelegat de Govern de Castelló i a la Conselleria de Presidència de la Generalitat Valenciana, no va ser fins al passat dimarts quan el Butlletí Oficial de la Província, número 55, a la seua pàgina 20 i següents, va publicar la part dispositiva de l'acord plenari esmentat i el text íntegre del Pla per l'aprovació definitiva del Pla d'Usos del Parc del Pinar de Castelló de la Plana, deixant encara un termini de 30 dies hàbils, per a la presentació de reclamacions i suggeriments.i, en cas de no presentar-se reclamacions durant el termini d'exposició pública, entendre'l definitivament aprovat.

D'altra banda, vet per on, tal dia com hui, però de 1889, fa 129 anys, també per acord de l'Excm. Ajuntament es determina fer una plantació de dotze mil eucaliptus al pinar, amb la finalitat textual "de sanejar i deixar més bonics aquells terrenys". Tot i que fa uns quants anys, aquest arbre australià va "estar de moda" pel seu ràpid creixement, prompte els responsables municipals van adonar-se'n que l'impacte ambiental i paisatgístic no va ser resultar l'esperat, provocant una evident pèrdua de la diversitat del pinar a la vegada que una degradació del sòl, per la qual cosa, una gran part van eliminar-se, restant com a testimoni fins fa només alguns a la mateixa avinguda d'en Ferrandis Salvador.

El Pinar, ara i sempre ha sigut un lloc de trobada de les famílies, sobretot d'aquelles que no disposaven d'alqueria o maset on anar a fer la paella, un bon indret per passar un diumenge a l'ombrada dels pins. Darrerament també trobades i aplecs dels diferents col·lectius ocupen temporalment els seus espais.

El benestar d'uns, malauradament influeix a la degradació de l'espai. L'ecosistema s'ha de mantenir en equilibri, cal que tots hi fiquem de la nostra part, a la vegada que és necessària una bona política municipal; cal aprendre de les errades, ara esperem que s'encerte amb el Pla Municipal d'ús del pinar. El temps ho dirà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada