La ciutat

La ciutat

divendres, 25 de maig del 2018

Una altra vegada...


La noció de defensa està associada al verb defendre. Aquesta acció es refereix a tenir cura, resguardar o conservar alguna cosa. La defensa, per tant, és allò que presta protecció d'alguna manera a les coses o les persones.

El Ministeri de Defensa d'Espanya és el departament ministerial encarregat de la política de defensa i administració militar. Un dels grans problemes amb el qual es troba en l'actualitat aquest ministeri és la conservació d'edificis que en propietat o per cessió d'altres administracions, ha usat al llarg de la història i ara, amb el pas dels anys, han anat buidant-se, perdent qualsevol ús i tancant les seues portes, al llarg i ample de tota la geografia nacional.

D'altra banda, el Ministeri, que també ha sofert retallades en els seus pressupostos, amb la imperant necessitat d'aconseguir fons, fa uns anys està embarcat en la generació de recursos posant en venda alguns d'aquells solars, edificis o terrenys rústics.

Està bé que vulguen fer calaix amb la venda d'uns immobles que ja no usa, però cal tenir en compte que alguns dels més de 1800 béns militars, estan construïts sobre terrenys cedits pels ajuntaments, de manera que no poden vendre's així a la lleugera, i que per la seua manca de manteniment i grau d'abandonament, constitueixen uns recursos "sense ús i valor militar" i totalment inoperatius.

És el cas que ens ocupa, l'antic edifici conegut com a "Residència de sotsoficials" ubicat al número 70 del carrer de l'alcalde Tàrrega de la nostra ciutat; una construcció de 974 metres quadrats, abandonada des de fa un bon grapat d'anys i que ja, allà per l'any 2004, i en contestació a un escrit remés per l'ajuntament al subdirector general de patrimoni, sol·licitant la seua cessió per destinar-lo a ús sanitari o assistencial, es contestava amb un NO indicant "l'interés militar de les instal·lacions", ja que defensa sembla tenia interés inicial en adequar l'edifici per apartaments destinats a l'oci i descans de la tropa, idea que prompte va ser descartada i canviada per la intenció de subhastar-lo.

Han passat 15 anys des d'aquella primera intenció i la subhasta no ha pogut realitzar-se, ja que l'edifici està construït sobre solar de propietat municipal, cedit l'any 1944 a l'aleshores Ram de la Guerra. És veritat que en tots aquests anys que roman tancat, en diferents ocasions, s'ha tornat a demanar la cessió, però mai aquesta ha estat efectiva. Fins i tot va existir, tal vegada encara estiga per algun calaix de l'ajuntament, un estudi tècnic per destinar l'espai com a seu del projecte "hàbitat artístic".

Ara, s'anuncia que el portaveu de Compromís al Senat, el senyor Carles Mulet, recolzat amb l'actual regidora de Cultura de l'ajuntament, la senyora Ruiz, presentarà una esmena per exigir, novament, a l'Estat el retorn de la titularitat de l'edifici, acompanyada d'una consignació pressupostària, d'un milió d'euros, per la rehabilitació de l'edifici.

Molt bé senyora regidora, cal reivindicar el retorn, la ciutat i el barri necessita espais i no edificis abandonats. Molt bé senyor Mulet per recordar a la ciutadania que l'edifici és patrimoni de la ciutat i que cal defensar-lo.

I ara a esperar... només recordar que al senat hi ha una ampla majoria del Partit Popular i que durant molts anys, van ser alcaldes populars: Gimeno, Fabra, Bataller... qui van encapçalar la reivindicació. Els castellonencs estarem expectants per veure que voten ses senyories Altava, Mallol, Pradas i en especial el senador Alberto Fabra. Potser ara siga el moment!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada