La ciutat

La ciutat

divendres, 11 de maig del 2018

Herbes, brosses i muntanya...


A qualsevol planta que té fulles i tiges no llenyoses i persistents sobre la terra, i que desapareix al final de la temporada, de creixement fins a nivell del sòl, l'anomenem popularment com a "una herba". D'altra banda, si les herbes creixen en grossària i en paratges incultes i que dificulten el pas, el diccionari les anomena genèricament "brosses". També a qualsevol elevació natural, acusada i abrupta del terreny, amb una diferència de nivell important entre la base i el punt culminant, almenys d'uns centenars de metres, l'anomenem muntanya.

Els humans des de sempre hem tret profit de les herbes i brosses, fins i tot, hi ha una ciència l'herbolària, encarregada del coneixement de les propietats terapèutiques i ús de les plantes com a prevenció o curació d'estats patològics, és a dir, medicinals. També la muntanya històricament ha estat aprofitada, ja siga per la tala de fusta, caça o pasturatges, a la vegada que ha estat espai per desenvolupar activitats d'oci, com l'alpinisme, escalada, esquí o senderisme.

Darrerament un altre esport molt exigent i lligat a la muntanya, s'ha convertit en una experiència molt practicada arreu del món, el "trail running", o carrera de muntanya, que com el seu nom indica consisteix a córrer per senderes de muntanya o camins secundaris, amb grans grimpades i abruptes baixades essent les seues característiques fonamentals tant la naturalesa del terreny com el desnivell del recorregut, a més de la distància. Tot i que les distàncies són variables segons la prova, quan són ja molt considerables, aquestes carreres es denominen "ultra-trail running".
 
La motivació de córrer, combinada amb la força i potència muscular, unit als reptes personals i a l'estima de la natura, han fet que cada dia siguen més i més les persones que "s'enganxen" al Trail en les seues diferents versions.

El potencial que ofereix la nostra província, la segona més muntanyosa d'Espanya, unit a la popularització de la carrera de "la marató i mitja" i el "boom" dels trails, van fer que, a l'estiu del 2016, la Diputació oferira a l'ITRA, Associació Internacional de Trail, les nostres sendes i camins, per celebrar el Campionat del Món d'Utra-trail 2018, recollint el testimoni d'Itàlia, i que aquests dies serà l'escenari idoni per aquesta prova d'un impacte mediàtic i esportiu internacional, tal com vam poder comprovar ahir mateix en la desfilada d'inauguració, hui en la fira del corredor i demà mitjançant les diferents proves que des de la capital assoliran l'emblemàtic Sant Joan de Penyagolosa.

És veritat que molts dels millors corredors del món participants no tindran massa temps per gaudir i contemplar "les vistes" ni les "plantes, herbes i brosses" que xafaran en els seus recorreguts, però de segur que el flaire del romaní, la sajolida, la menta, la farigola, l'espiígol, el fonoll, el saüc, el poliol o la sàlvia els acompanyaran al llarg de tot el camí.

Felicitem des d'ací a Penyagolosa Trails com a organització base de l'esdeveniment i convidem als amants de la muntanya a gaudir del pas dels corredors des de diferents llocs i ubicacions, a la vegada que els esperonem en l'esforç per conéixer, diferenciar, estimar i ajudar a conservar, les diferents herbes i brosses que a manera de mantell cobreixen totes les sendes i camins del recorregut. Ànim coneixement i sort!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada