La ciutat

La ciutat

dimarts, 8 de maig del 2018

Valldecrist i Santa Maria... 621 anys.


621 anys semblen molts i realment ho són si ho comparem amb la vida d'una persona; però sis segles no són tants comparats amb la història d'un poble, d'un país. I és que tot just hui 8 de maig, es compleixen 621 anys d'un fet curiós que va perllongar-se per més de 400 anys, i que no és altre que l'annexió de la rectoria de l'església parroquial de Castelló, amb totes les seues rendes, a la cartoixa de Valldecrist.

Corria l'any 1397, la cartoixa de Vall de Crist, fundada pel rei Matí l'Humà l'any de 1385, cinquena fundació cartoixana de tota la Península, ubicada a quilòmetre i mig de la població d'Altura, malgrat disposar de copioses rendes procedents dels moros de Sogorb o de la Vall d'Almonacid, així com dels horts i molins de Xèrica, Les Alcubles i Altura, va demanar i obtenir del Papa , Benet XIII, "el Papa Luna", una butlla, signada en Avinyó, mitjançant la qual, el prior de la cartoixa, ubicada a 60 quilòmetres de Castelló, passava a ser "el capellà" de l'església de Santa Maria de Castelló i exercir el ple domini sobre aquella.

Diferents litigis per més de 400 anys van buscar la revocació de la butla, així els de 1766, o 1770 que mai van arribar a bon port, fins a l'any 1835 en què, suprimides les comunitats religioses, va desaparèixer aquell poderós Monestir, i amb ell el lligam d'unió de la nostra església amb la cartoixa que va acollir al llarg de la seua història personatges tan rellevants com Bonifaci Ferrer, Benet XIII i sant Ignasi de Loiola.

Va ser a conseqüència de la Guerra de Successió, quan va quallar el primer abandó, produint-se i la definitiva exclaustració en els temps d'Isabel II, fet que va provocar que la seua estructura es perjudicara i s'exposara a l'espoliació des de llavors fins als nostres dies, amb un estat d'abandó total fins fa tan sols una dècada.

Fa poc més de dos anys, l'11 de febrer del 2016, el diari "la veu" publicava en el seu apartat de cultura que el Conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat per l'alcalde de la localitat, el director territorial de Castelló i el cap del servei territorial de Cultura i Esport, havien visitat aquella setmana les obres de reconstrucció de la coberta de la nau de l'església de la Mare de Déu dels Àngels, pertanyent al conjunt monàstic de la cartoixa on s'estaven invertint vora 220 mil euros per protegir la nau a fi d'evitar el seu deteriorament i la pèrdua d'elements estructurals i decoratius de gran valor patrimonial, actuació que formava part d'una sèrie que Cultura estava duent a terme, encaminades a la recuperació d'aquell enclavament amb l'objectiu de valorar i donar-lo a conéixer als ciutadans.

L'objectiu d'aquestes actuacions és convertir la cartoixa de Vall de Crist en un espai que permetera acollir activitats culturals i transformar-lo en un centre de referència cultural de la comarca de l'Alt Palància complementari al centre d'interpretació de la Cartoixa, inaugurat el 2013, ubicat al solar de l'antic escorxador del poble i proper, per tant, al recinte de Vall de Crist.

Paral·lelament quatre han estat al llarg de la història del nostre poble les esglésies de "Santa Maria", la primitiva del segle XIII, la segona iniciada a mitjan XIV, la tercera iniciada a començament del XV i conclosa a mitjan XVI i la quarta iniciada després d'acabada la guerra del 1936, a partir de l'any 40 i consagrada el 4 de maig de 1999.

Santa Maria de Castelló, finals del XIII, una nova realitat des de fa 19 anys, la Cartoixa de Vall de Crist, final del XIV, nou contenidor cultural? Nou centre artístic? Temps al temps, podem esperar 600 anys més...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada