La ciutat

La ciutat

dimarts, 29 de maig del 2018

Tensar la corda...


Fa ja temps que va començar a tensar-se la corda, en què la situació va començar a complicar-se, que van saltar les primeres guspires. Tal vegada alguns dels esdeveniments ocorreguts en els darrers mesos ens poden ajudar a delimitar la situació actual.

La Cosa Nostra, una associació juvenil inicialment integrada al barri de Sant Fèlix, amb seu al carrer de Sant Miquel, a tocar de la coneguda popularment com "l'ereta", la plaça d'Isabel la Catòlica, veu perillar greument a partir del divendres dia 1, la seua continuïtat, ja que sobre el local social, penja una ordre de clausura municipal, després que l'ajuntament desestimara totes les al·legacions presentades mitjançant les quals, i segons els seus responsables directes, presentaven tota la documentació sol·licitada per la seua legalització.

I és que des de fa un temps van succeint-se una sèrie d'expedients sobre aquesta organització en relació principalment a la no adopció de mesures regulades per la llei autonòmica d'espectacles, que harmonitzaren el descans del veïnat, així com la seguretat del local en relació a les eixides d'emergència.

De ser així, crec tots, simpatitzants, veïns i visitants esporàdics, estarien d'acord amb la mesura del tancament, però com sol passar, hi ha diversitat d'opinions i mentre uns, els responsables del local afirmen que estan sofrint un atac directe del govern municipal, ja que els expedients oberts contra ells són tots posteriors a l'acte reivindicatiu de boicot espanyolista realitzat el passat setembre al terrat de l'ajuntament, els altres, encapçalats per l'oposició municipal i secundats per una part del veïnat, consideren que mantenir el local social obert significa fomentar els actes vandàlics, els desperfectes en el barri i la convivència veïnal.

La corda s'ha tensat i el govern municipal es troba sense part i benefici en un dilema. D'una banda tancar la cosa nostra pot ser considerat fins i tot com un atac a la llibertat d'expressió, però per l'altra les, sembla que més de 50 denúncies registrades, i les contínues visites de la policia local, així com la pressió "de la dreta municipal" i les possibles no esmenes de deficiències, han obligat a concretar la data del tancament.

Davant aquesta situació La Cosa Nostra de Castelló ha realitzat en els darrers dies una crida als moviments socials, col·lectius, entitats culturals, escriptors, poetes, grups de música, artistes i organitzacions polítiques anticapitalistes, convidant-los a mostrar la seua solidaritat i rebuig a la decisió de precintar la seu.

La resposta pública no s'ha fet esperar per l'organització d'esquerres i nacionalista d'Endavant, l'organització socialista d'alliberament nacional que, aprofitant el cap de setmana va penjar al cantó del carrer de l'alcalde Tàrrega amb Maria Agustina, una pancarta on culpa a l'ajuntament del tancament d'aquell local, a la vegada que va emetre un comunicat de denúncia, considerant La Cosa Nostra com un exemple organitzatiu i de lluita a nivell local, a la vegada que consideren aquell fet com una persecució política que tan sols busca desarticular les classes populars organitzades contra el capitalisme.

Difícil solució presenta la situació. Només amb el diàleg, tal vegada, puga arribar-se a una solució pactada i negociada o els uns i els altres es mantinguen dins la legalitat vigent,. De no ser així, i si es segueix tensant la corda, al final aquella, com en altres moltes ocasions, es trencarà i tots eixiran perdent, doncs ni la impunitat ni la repressió mai han estat bones aliades per ningú.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada