La ciutat

La ciutat

dilluns, 20 d’agost del 2018

Deuen quedar-ne pocs...


 De segur que algun hi queda, fins i tot algun "jove" és gran aficionat, però jo, fa ja molt de temps que no n'he vist ningú. Parle dels "ralladors", aquells pescadors que empren el rall per a pescar. I és que la pesca amb rall en l'àmbit de la zona costanera castellonenca, encara que no ha desaparegut, segueix una tendència cap a la desaparició absoluta motivada, d'una banda, per l'avançada edat de la gent que la practica i, d'una altra, per la situació actual d'incongruència legal i administrativa a l'hora d'interpretar l'activitat.

El rall és un art de pesca que rep el nom del tipus de xarxa de pesca circular, i guarnida de ploms, que els pescadors en llocs de poca profunditat, llancen a mà a l'aigua i pel pes dels ploms se submergeix tot capturant els peixos que neden en aquest espai. La pesca amb el rall s'ha practicat des de fa segles a les platges de Castelló en llocs que mai excedeixen de tres, quatre o com a màxim de cinc pams d'aigua, de manera que el pescador és capaç de veure els peixos del fons; ha estat al llarg dels segles una pesca de subsistència.
 
L'ús del rall per pescar requereix d'una gran tècnica, i que com tot en aquesta vida cal aprendre; bàsicament el pescador ha d'agafar amb el canell de la mà esquerra el cordell i amb la mà dreta llançar la xarxa perquè s'ajunten els ploms de tot el perímetre del rall, de manera que la bossa creada abrace i retinga els peixos que es queden dins del cercle. Una tècnica acurada i, a la vegada, tot un art que requereix paciència i habilitat.

La pesca amb rall, una tradició a les platges de Castelló, ha passat de ser una pesca de subsistència, a ser considerada de caràcter recreatiu, selectiu i sostenible, amb percentatges de captura molt minsos, ja que les dimensions de la xarxa eviten la captura de grans quantitats i grandària xicoteta.

Veure un "rallador" a la costa és, a hores d'ara, tot un reclam, doncs el seu art és quasi a extingir malgrat que en el Grau de Castelló sempre hi ha hagut molts i molt bons ralladors, cas del Monco, Vicent de Faba o Mal pollastre entre d'altres.

Un moment clau en el descens d'aquesta activitat va ser l'any 1998, quan encara hi havia molts ralladors, però la Conselleria d'Agricultura i Pesca va paralitzar l'adjudicació de llicències, ja que aquest tipus de pesca no s'ajustava a la legislació europea.

No va ser fins al 2011 quan el Consell de la Generalitat va recuperar de nou la pesca del rall, però el mal ja estava fet. La nova normativa fixava la quantitat màxima de captures per persona i dia en cinc quilograms i la prohibició de pesca, la veda, en els mesos de desembre, gener i febrer.

Aquell mateix any la Conselleria va concedir 176 llicències per la pràctica del rall a tota la província de Castelló i malgrat que el decret regulador va ser modificat el 2015, sembla que el nombre de llicències, si tenim en compte els pescadors que podem veure, ha anat disminuint.

Tot i això en alguns pobles de la costa castellonenca l'afició es manté amb diferents associacions, concursos o exhibicions, cas del "Rall de la Plana" associació de Xilxes o el concurs que, dins les festes de la Misericòrdia de Borriana, se celebrarà a la platja de l'Arenal d'aquella localitat el dissabte 1 de setembre.

I a Castelló? I al Grau? Què queda? A banda d'alguns ralladors, que de segur encara hi haurà, des de l'any 2002 i al passeig de Bonavista del Grau hi trobem una escultura de José Miguel Mas Valls, figurativa i costumista on podem veure un home descalç en posició de llançar, la contemplació de la qual ens dóna una lectura més que evident: un ofici, el del rallador, a punt de perdre's, o no?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada