La ciutat

La ciutat

dimarts, 21 d’agost del 2018

Merda!!!


A més a més de fer referència directa al nom que rep el detritus pudent que s'expulsa a través de l'anus, aquesta interjecció, com a paraula malsonant, s'empra, l'emprem, com a expressió de frustració o enuig, quan hi ha o ocorre qualsevol cosa que altera el ritme de vida, que considerem "normal", siga a nivell individual o col·lectiu.

I fruit de la casualitat o no, el nom i la interjecció han estat en boca dels estiuejants, locals o forasters, que s'han acostat a les platges de Cabanes, Orpesa i Benicàssim, ja que, tot i que el temps acompanyava, aquests darrers dies se'ns prohibia l'accés a l'aigua, el bany, per contaminació de les aigües, ocasionada segons les anàlisis habituals, per la presència en quantitats superiors a les considerades aconsellables i no perilloses, del bacteri Escherichia coli, conegut popularment com a E.coli que pot arribar, cas d'infectar a persones amb un sistema immunològic deficient, fins i tot a la mort.

És aquest un perillós bacteri intestinal que no té per què arribar a la mar, i menys encara a aquelles platges que reben una cura especial, certificades amb la "bandera blava", però que tots els estius, d'una manera o l'altra, pren protagonisme. Només cal recordar l'alarma que va causar l'estiu del 2017 a Alemanya i el revol que va formar-se quan la causa va ser assignada a una partida de cogombres espanyols.

No es tracta ara de buscar culpables, o també, però el que ha de ser imprescindible és sobretot conéixer l'origen i la causa que van portar a l'augment de l'e.coli a les platges, el tancament temporal de les mateixes en plena campanya estiuenca i escoltar una vegada darrere l'altra la malsonant paraula "merda", davant la presència real del contaminant, i del fàstig ocasionat a aquells que fins a la platja es desplaçaven disposats a passar un matí o vesprada d'allò més agradable.

I ahí rau el problema, en conéixer la causa, ja que les explicacions donades pels responsables municipals de les diferents zones afectades, no arriben a convèncer-nos, en afanyar-se a dir que tot va ser fruit de les intenses tronades i ploguda de la setmana passada.

És veritat que van ploure en poca estona bastants litres, però afortunadament els diferents barrancs que arriben a aquestes platges no van desaiguar més aigua que en altres episodis semblants, més encara, les aigües roges dins la mar, que són habituals en aquests episodis, no van arribar a ser significatives.

Aleshores com és possible una mescla involuntària d'aigües fecals i de pluja? Com és possible que els col·lectors no donaren abast i és produïren vessaments directes? Crec, i puc estar errat, que no s'ha dit tota la veritat i que hi ha hagut altres interessos o negligències al darrera d'aquesta situació.

No hauran estat vessaments "controlats" d'aigües brutes fruit de l'augment considerable de població en aquests indrets i mesos, als que se n'haurà anat la mà? Digueu-me malpensat però és un problema greu i que ve de lluny la manca d'estacions depuradores a l'estiu en aquestes zones costaneres.

Siga com siga, sembla estar tot solucionat, esperem que tarde molt de temps en tornar-se a escoltar la lletja paraula "merda" a les nostres platges, ni elles ni nosaltres, ni aquells forasters que són atrets per elles, ens ho mereixem. Faig vots perquè així siga...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada