Al
segle XVIII l'interés per la cultura i l'educació era molt escàs a Castelló.
Les famílies estaven més preocupades per satisfer les necessitats bàsiques del
seus fills, l'alimentació i el vestit, que la instrucció i formació; així no ha
de resultar-nos estrany que la major part de la població fóra analfabeta.
La
ciutat disposava a la fi del segle de tres classes per xiquets i tan sols una
per xiquetes, una a la Vila, una al raval de Sant Francesc i dues al de Sant
Fèlix, una per a òrfens, fundada pel bisbe Ciment i una segona per a xiquetes
pobres, fundada per Isabel Ferrer, que venien a afegir-se a les dues
tradicionals i famoses aules de llatinitat, una per a menors i una altra per a
majors, de reconeguda fama i consideració dins i fora de la ciutat per la
qualitat de l'ensenyança i prestigi dels seus mestres.
Les
aules de llatinitat de Castelló tenen un origen incert, trobant-se documents
del segle XVI que parlen de la negligència dels mestres en les seues
ensenyances de sintaxi i llatí, al costat d'altres anteriors, del XV, que
s'enorgulleixen de personatges il·lustres com l'escriptor Francisco Jover o el
metge Miguel Juan Pascual, fills de Castelló que havien estudiat en elles; unes
aules que van ser definitivament suprimides a mitjan segle XIX, l'any 1846, en
crear-se els instituts de segona ensenyança, passant els seus darrers mestres,
Fermin Gil i Joaquin Ramón, a formar part del claustre de professors de
l'institut.
I
per què recorde jo hui, us preguntareu, en aquest calorós dijous d'agost les
antigues escoles de Castelló? Hi haurà algun motiu especial? Doncs si.
Vet per
on, tal dia com hui de 1799, en ple estiu, i salvant la distància tal com es fa
també ara, van tenir lloc unes oposicions per a mestres d'aquelles aules, i
deixant a banda que foren un mestre de Vinaròs, el senyor Torres i un altre de
Crevillent, el senyor Bernat, els qui aconseguiren les places, el que va
resultar més que curiós, va ser la manera en què va pagar-se els examinadors,
un mestre vingut de València, que va rebre 60 lliures, un segon vingut de
Sagunt, que en va rebre 40 i, un tercer, de casa, fra Vicent Hernandez, prior
del convent de Sant Domènech, que va rebre pel seu treball.... una tassa de
xocolata!!!.
Si,
heu llegit bé, una tassa de xocolata, i és que hui, imaginar aquest pagament,
pot despertar-nos un somriure, però cal recordar que a Espanya el furor per
aquesta exòtica beguda, recorre els alts estaments de la societat a partir de
la segona meitat del segle anterior, atribuint-se-li, en aquell moment, fins i
tot propietats medicinals.
"Un
tassó", ja que malgrat que en època d'aquestes oposicions ja es coneixia
la possibilitat de confeccionar preparacions de xocolata sòlides, aquest
resultava un procés molt laboriós, de manera que, la xocolata, va ser fins a
les darreries del segle XIX un aliment car i exclusiu, no convertint-se en
aliment popular i a l'abast econòmic de tots, fins a començament del segle
passat, si fa o no fa, com aquell que diu, fa quatre dies.
Vet
per on la xocolata, que només pel sols fet de nomenar-la, provoca reaccions en
la nostra activitat cerebral, hui també de segur us provocarà un somriure, a la
vegada que a mi, i tal vegada a algú de vosaltres que açò llegiu, ens desperta
la curiositat per conéixer i descobrir elements singulars de la nostra història
i la nostra gent. Ara, i amb el vostre permís, malgrat no considerar-me llépol,
vaig a assaborir-ne "una unça".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada