La ciutat

La ciutat

dimecres, 29 d’agost del 2018

Són rates!!!


No, no són ratolins comuns, de casa, són rates i grosses, la parella que "estiuegen" al parterre o jardinet que tot just es troba al costat de la vorera a la porta de l'església de Benicàssim, al centre del poble, a tocar de l'oficina de turisme. Si us acosteu, podreu veure sense dificultats el seu cau i amb una mica de paciència, els seus inquilins, uns exemplars grans, àgils, corredors i descarats que semblen, per la seua grandària, conills.

Res a veure amb els ratolins casolans, que tot i ser molestos i poder fins i tot convertir-se en plaga, per la seua fàcil i ràpida reproducció, facilitat d'adaptació al medi, poca predació i varietat en la seua alimentació, poden ser controlats amb garanties; aquestes rates que es passegen per a estupor dels veïns, aquests repulsius animals, aprofitant d'una banda l'increment de la quantitat de residus, i d'altra, la bonança climatològica de l'estiu de Benicàssim, fan, i mai millor dit "el seu particular agost".

No sé si serà habitual la presència d' aquests animalons bambant pel poble, no puc afirmar-ho ni negar-ho, no solc acostar-me massa sovint, ahir al matí vaig veure-les per primera vegada, però sí que vaig constatar que el parterre o jardinet on es troba el cau per on van amagar-se, tot i ser un terreny no abandonat, fruit de la negligència i incivisme d'alguns humans, presentava "aliments" disponibles, restes de llepolies, algun trosset de rosquilleta, pipes de gira-sol, cacaus i les darreres unitats d'un paquet de patates fregides, tot un "dinar de diumenge" per aquests "bitxos".

Sens dubte és el consistori qui ha de controlar aquest problema. La neteja del poble és la seua responsabilitat. No és que el poble es trobe brut, però sí que hi ha alguns indrets, que per les seues característiques, necessiten una atenció major de la qual en realitat disposen, cas d'aquest i altres parterres, rotondes o jardinets, o els espais on s'hi troben els contenidors de reciclatge de paper, vidre o pots i llaunes que, massa sovint, estan saturats i bruts.

Desconec si les queixes hauran arribat a l'ajuntament i si aquest tindrà en marxa algun pla estratègic que siga "legal" en relació als verins emprats tradicionalment per a controlar les rates d'acord amb la normativa europea de la toxicitat d'aquells i, fins i tot, si la Conselleria o el Ministeri de Sanitat hauran ja intervingut per garantit la ràpida solució del problema d'aquest turístic municipi.

I al marge de l'espai urbà que ha de controlar el municipi, també aquest ha de controlar la zona privada, els solars i parcel·les particulars, ja que també en aquests dies els mitjans de comunicació s'han fet ressò de les denúncies que els veïns de diferents urbanitzacions de la zona sud del terme, o de la zona de l'almadrava, han manifestat davant la presència contínua de rates en espais sense edificar, arribant fins i tot a la zona de la platja.

Sembla que el problema ve de lluny i no té fàcil solució. Ja l'agost del 2007, el diari Mediterraneo va publicar la denúncia que la Federació Coordinadora d'Associacions Ciutadanes de Benicàssim feia davant la presència de rates en urbanitzacions i Villes i instava a una ràpida i eficaç solució. Han passat diferents consistoris i més d'11 anys i, el problema, no és que haja desaparegut, és que ha anat en augment.

El control de la població de les rates, si no ho és, hauria de ser objectiu de tot municipi i més encara dels que tenen l'honor de ser turístics, Ja que a més a més d'una qüestió de salut pública, ho és en pobles com Benicàssim, sobretot qüestió d'imatge.

Tot i que sembla que la convivència amb les rates la història ens ha demostrat que és inevitable, almenys s'ha de fer tot el possible i fins i tot l'impossible per fer-les fora dels espais d'ús comú i diari, desterrant-les com a mínim de la superfície, de la vista, dels carrers, places i jardins.

Senyora Marqués, alcaldessa, senyora Batalla, regidora de sanitat, dediquen vostés temps, persones i diners a aquest greu problema i, en cas de fer-ho ja, multipliquen les accions o canvien d'estratègia, els resultats no són gens visibles... i un altre dia, si volen, parlarem dels mosquits que, tot i no donar tant de fàstic, també aquest estiu, estan donant una més que dolenta imatge del municipi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada