La ciutat

La ciutat

divendres, 31 d’agost del 2018

S'ha acabat el bròquil...


 Aquesta expressió, que normalment és diu de forma concloent, vol significar que d'una cosa, siga objecte, diners, vida, vacances o l'estiu, ja no en queda més. I és que hui, 31 d'agost, seran molts els veïns de Castelló que posaran el punt final a les vacances, a l'estiueig, i és que els dos mesos centrals de l'estiu, hui s'acaben.

Aquests dos mesos, els principals del període de vacances d'estiu, sol anar majoritàriament bé a tots i totes, ja que el cos i la ment dels humans, sempre agraeixen uns dies de descans o, almenys, el canvi de costums, és a dir tenir la possibilitat de fer allò que generalment no es fa la resta de l'any, a la vegada que, deixar de fer la rutina del dia a dia dels altres mesos.

Resulta curiós comprovar com molta gent, de Castelló, que acostumem a estiuejar a la marjal, el secà o Benicàssim, prop de casa, ens disposem ara, tot just quan s'està millor, a tornar a casa, ara que malgrat que el dia és més curt i com a conseqüència s'enfosqueix més depressa, la calor ja no és tan angoixant en ser la intensitat del sol molt menor i el cos i la ment, poden trobar-se més a gust.

Ha arribat el moment de recollir, de fer la darrera repassada a tot allò, imprescindible o tal vegada prescindible que ens ha acompanyat les darreres setmanes: les xancles, l'insecticida contra els maleïts mosquits, els gots de refresc..., és el temut moment de carregar el cotxe, de fer viatgets a casa, que si açò, que si allò altre, que si de cas..., és el moment de tornar-se a retrobar amb la xafogor d'escàndol que ens rebrà en arribar a casa, després de tenir-la tancada a pany i clau les darreres setmanes.

Potser alguns afortunats els caps de setmana de setembre tornen a buscar els espais oberts, el pinar, la verdor de la muntanya o els darrers banys a les platges, que la seua no siga una desconnexió dràstica, total, siga progressiva... Sempre ha estat així i, ara, aquest any, tornarà a repetir-se, com també ho fan els anuncis dels col·leccionables més absurds que tornem a veure a la televisió o disposats a les prestatgeries dels quioscs.

Sempre ha estat així, són les circumstàncies de final d'agost, de hui, de fa 10, 30 o 50 anys, fins i tot resulta curiós analitzar com es presentava "el retorn" analitzant les hemeroteques, el diari Mediterràneo del dissabte 31 d'agost de 1968, tot just fa 50 anys, quan aquell estava a l'avinguda de Cernuda i Velasco i costava 3 pessetes.

Quina diríeu va ser la notícia del final de l'estiuenc agost? D'una banda l'anunci de la continuació encara per uns dies de la venda de melons a l'aire lliure pels carrers de la ciutat, signe evident que l'estiu es resistia a anar-se'n i, d'altra, la trista notícia de la pèrdua del 90% de la collita d'arròs per causa de les tronades i pedregada del dimecres anterior, dia 28; al costat dels anuncis de les revetlles "final d'estiu" de la sala Bohio o la xarlotada de benvinguda a la ciutat programada pel dia següent diumenge, a la plaça de bous, anunciada com "el carrusel", l'espectacle de les grans masses, espectacle de sempre i per a totes les edats.
 
El temps passa, tot es mou, tot canvia i tot s'acaba. S'ha acabat el bròquil!!!. Castelló i la seua gent, tots nosaltres hem canviat; un estiu més sen's esmuny entre les mans encara que, de segur, temperatures altes en seguirem tenint per uns dies o setmanes. Roda la roda, passa la vida...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada