He tingut la immensa sort de
no haver viscut mai de prop les conseqüències directes d'una guerra. La meua ha
estat una generació de postguerra on les dificultats i penúries d'aquella només
les he "sentides i escoltades" als pares i avis.
Tot i això paraules com
bombardeig, refugi, afusellaments, presó, fam, robatoris, estraperlo o
racionament han format part del meu vocabulari des de ben menut, malgrat que en
algun cas amb una definició confusa o vetlada.
És el cas que hui m'ocupa,
el del racionament, i indirectament el de "l'estraperlo" al qual la
meua àvia paterna va haver de dedicar-se una llarga temporada, ficant en perill
la seua pròpia vida i la dels més propers.

El racionament exercit
segons l'escassetat d'un article de consum, es posa en pràctica quan no hi ha
suficient menjar per a satisfer a tots els demandants i s'opta per
distribuir-lo en quantitats limitades. La primera vegada que s'implanta a
Espanya es fa el 1937 en el bàndol nacional, en plena guerra, mitjançant un
decret que crea la targeta de racionament familiar.
Posteriorment, una vegada finalitzada
la Guerra Civil espanyola, durant el període de la postguerra que va estar
marcat per l'escassetat, una ordre ministerial del 1939, va establir el règim
de racionament a tot el territori espanyol per als productes bàsics de primera
necessitat.
La degradació del nivell de
vida en la dècada dels 40 va ser tal, que assegurar-se la subsistència es va
convertir en una autèntica lluita diària per a la majoria d'espanyols, un
extraordinari esforç de temps, recursos i imaginació, per la qual cosa els nostres
avis i pares van haver de viure anys de gana i misèria.

Les cartilles, formades per
cupons que segellaven o tallaven quan s'usaven per a controlar el consum que
d'ells feien els ciutadans, estaven classificades en tres categories que anaven
des de la que corresponia als que més recursos tenien, fins a la dels més
pobres. Les quantitats establertes oficialment pel decret del Govern –un home
adult, per exemple, havia de rebre 400 grams de pa, 250 de patates, 200 de peix
fresc, 100 de llegums, 125 de carn, 30 de sucre, 25 de cansalada i 10 de café
al dia–, malauradament res tenien a veure amb les que finalment es lliuraven a
cada ciutadà.
En aquestes condicions, l'única opció per a assegurar la
supervivència era comprar en el mercat negre, afavorint-se l'aparició de
l'anomenat "estraperlo" amb tràfic il·lícit d'aliments, on els preus
eren, en general, desorbitats per a la majoria de la població. Un quilo de
sucre costava 1,90 pessetes a preu de taxa. Els estraperlistes al mercat negre
demanaven 20 pessetes. L'oli per al racionament es pagava oficialment a 3,75
pessetes el litre i a 30 d'estraperlo.

Les millores econòmiques que
es van derivar de la lenta reconstrucció del país, unides a la fi de les
sancions internacionals contra el règim de Franco i al suport dels Estats
Units, van permetre que en maig de 1952 s'anunciara el final de les cartilles
de racionament, la qual cosa va provocar la gradual desaparició de
l'estraperlo. L'any següent els meus pares van poder casar-se i poc més d'un
any després va començar una nova vida, la meua.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada