És aquesta una locució emprada habitualment pels valencians i que textualment ve a dir bufar en un plat de brou que està a la temperatura ambient a fi que els altres creguen que està calent, però que mai s'empra en sentit literal si més no s'usa per a fer creure que les coses són d'una manera quan en realitat són d'una altra de ben diferent, en definitiva per falsejar una situació més que evident.
I si hui comence el meu comentari amb aquesta frase, és perquè ha estat la primera que m'ha vingut a la memòria en llegir la nota informativa que fa un parell de dies va fer pública la Junta de Govern de la Reial Confraria de la Verge del Lledó. Una nota informativa de la qual d'entrada cal dir que el seu contingut està més que justificat, fruit de qualsevol decisió lògic i justa, però que afecta una decisió per a la qual, a parer meu, la confraria no ha estat mai legitimada.
La nota textualment diu així: "Debido a las circunstancias extraordinarias del coronavirus, previa petición formal realizada por la Junta de Gobierno de esta confradia, el Excmo. Y Rvdmo. Sr Obispo de la Diócesis D. Casimiro López, autoriza la prórroga de las figurar del Perot i el Clavario de la Virgen del Lledó de este año 2020 para el próximo año del Señor de 2021".
Efectivament, d'entrada sembla una decisió correcta, encertada i lògica, però crida molt l'atenció que haja estat la confraria qui haja sol·licitat aquesta pròrroga al bisbat i més encara que aquest l'haja autoritzada si, com és conegut per tots els veïns i fidels, i ben sabut pels càrrecs de la confraria i el mateix bisbat amb el senyor bisbe al seu capdavant, és l'ajuntament propietari de Lledó, qui mitjançant la figura de l'alcalde/alcaldessa a instàncies del regidor/a d'ermites té la facultat de nomenar aquests dos càrrecs anuals i que aquest nomenament al qual assisteixen com a testimonis tant el bisbe com els càrrecs de la confraria, té lloc en l'acte conegut popularment com a "plenillo", acte que té lloc en finalitzar la processó general anual el dia de la festa. PLENILLO-2019
Així que davant aquest comunicat, els veïns, d'una banda ens preguntem quin vol ser el motiu pel qual la confraria s'ha dirigit al bisbat sol·licitant la pròrroga i no a l'ajuntament com haguera estat del tot normal, i d'altra, com el bisbe, sabedor que no té aquesta potestat, autoritza aquesta continuïtat.
Vull pensar que ha estat "un error de bulto", que no hi ha hagut mala intenció ni per part de la confraria ni del bisbat, però caldria per a ser honestos que uns i altres admeteren la seua errada, a la vegada que des de l'àrea de protocol de l'ajuntament i per encàrrec de l'alcaldia i de la regidoria d'ermites, de les senyores Marco i Escuder respectivament, li feren "un toc d'atenció" al president de la confraria del Lledó i al bisbat per haver decidit sobre un tema que no els hi tocava, a la vegada que l'ajuntament hauria de fer públic el seu desacord amb el procediment emprat, tot fent incidència en què la decisió presa és la lògica, però presa per qui no li corresponia.
I per no afegir més llenya al foc, perquè tot quede i creguem que ha estat un simple malentés, malgrat que el bisbat haja "autoritzat" seria just que l'alcaldia com més aviat millor ratificara aquesta pròrroga.
La forma seria igual, però jo gose en llançar-ne una: Com aquest 2020 no hi ha hagut ni processó general ni "plenillo" posterior, la decisió de pròrroga de càrrecs la prenguera la Junta de Govern Municipal, o millor encara fora un acord municipal que podria prendre's en la pròxima reunió plenària.
Una tradició, la d'elecció de Perots i Clavaris de Lledó que al llarg dels segles ha estat potestat del poble representat pels càrrecs municipals i que, com altres elements de les nostres festes, aquesta Covid ha vingut a remoure. Senyors gestors de la confraria, senyor bisbe, no s'emparen amb el "virus" com a motiu per falsejar una situació evident, pel be del poble, no bufen en caldo gelat!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada