La ciutat

La ciutat

dilluns, 10 d’agost del 2020

Oronetes i falcies

Només hi ha una cosa que destorba la calma i la placidesa de les nits d'estiu a la fresca: el zum-zum empipador i inoportú dels mosquits. Aquests enemics minúsculs que ens fan la vida impossible els mesos de calor i ens decoren la pell amb petites faves vermelles, la coïssor de les quals fa que no puguem deixar de gratar-nos el braç, la cama, el peu o on siga que han decidit xuclar-nos la sang.

I quin és el millor remei? Aquesta és la gran pregunta que tots en alguna o altra ocasió ens hem fet. Malgrat existir mil i un productes al mercat que es venen com a protectors, molts no tenen cap o alguna eficàcia. El millor remei, ara per ara, és la prevenció.

Aquesta ha de fer-se per ser eficaç "de manera personal o familiar", seguint una sèrie de consells i pautes, però sobretot de manera comunitària, general, mitjançant campanyes públiques de prevenció i tractament continuada al llarg de molts mesos a l'any, incrementades a l'estiu, la temporada del mosquit per excel·lència a la nostra zona.

Tots els anys, en arribar els mesos de calor la lluita contra "el mosquit" es converteix en un gran maldecap pels responsables municipals de les àrees de neteja i sanitat, i a la molèstia que ocasionen cal afegir la quantitat de despeses de personal i econòmiques que suposa afrontar la seua lluita.

Sense anar més lluny i centrant-nos en el nostre terme municipal, només en aquesta campanya "s'han destinat" més de 200.000 euros per realitzar fumigacions i tractaments extraordinaris durant l'estiu en prop de 21 hectàrees de la zona costanera, unes accions dirigides a acabar amb les larves i amb la població adulta, que havent aconseguit bons resultats no han guanyat la guerra.

Complementària a aquesta acció, en els darrers dies l'ajuntament de Castelló ha presentat la campanya "A l'estiu, el mosquit també viu", una iniciativa orientada a informar la ciutadania sobre les mesures que pot prendre per evitar que proliferin els mosquits a l'interior dels terrenys privats o residències.

Perfecte, correcte, interessants i útils tant les accions públiques com les privades, però suficients?, prou encertades?, les millors? Pense que no, que hi ha una altra oblidada per l'ajuntament i que pot resultar més que eficaç, la lluita amb l'ajuda d'uns éssers vius que acostumen a visitar-nos tot just en aquests mesos quan els mosquits més proliferen; de qui parlem? Sí, al títol del comentari trobeu la pista, d'oronetes i falcies.

Uns ocells gregaris que tenen una inclinació a formar grans grups, que nien en colònies i volen juntes, arribant a formar grups de milers d'exemplars i que arriben a casa nostra allà cap a les darreries del mes de febrer retornant a l'Àfrica al setembre.

I malgrat que no sóc entés i em costa molt diferenciar una oroneta d'una falcia, tinc entés, i ahí el més important, totes dues espècies que fan nius en llocs arrecerats del poble o en forats i porxos dels masets i alqueries, són capaces de menjar-se diàriament el seu propi pes en insectes, el que significa que cada "animalet" pot glapir-se al cap del dia més de 1500 exemplars entre escarabats, mosques i MOSQUITS!!!

No crec fóra forassenyat destinar alguns milers d'euros de la campanya contra el mosquit, a fomentar la cria d'aquests ocells. Fent uns números simples, si aconseguirem "criar" 10.000 oronetes i falcies, aquestes acabarien diàriament amb 15.000000!!! de mosquits que caçarien al vol.

I si oronetes i falcies "volen durant el dia", aquestes també poden tenir com a aliats els rats-penats, que volant a la nit i alimentant-se també de mosquits, podrien ajudar, si no a posar-hi fi, a mantenir-los a ratlla.

Aquesta actuació, afavoriria l'equilibri de l'ecosistema a través de mitjans naturals, i per tant, reduiria els tractaments químics, a la vegada que ajudaria a fer de Castelló una ciutat encara més respectuosa amb el medi ambient i a augmentar el nostre benestar, el dels veïns i els dels foraster, no us sembla?. Ací ho deixe...

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada