La ciutat

La ciutat

dijous, 13 d’agost del 2020

Temps incerts, temps difícils...

Sense voler ni mai imaginar-nos estem caminant en un temps d'incertesa. Arreu del món estem patint una transformació profunda, en aquest marc la nostra confiança està dipositada en una vacuna que, estic segur s'aconseguirà amb el pas del temps.

Deien els antics que "el temps tot ho cura" però després la realitat s'encarregava, en moltes ocasions, de deixar-ho en un desig il·lusori. O no tant. Dos passos endavant, un enrere, així avançaven i així avancem, o tal vegada a l'inrevés, però sempre endavant!

Canvis, transformacions, processos i estancaments a tots els nivells; socials, sanitaris, econòmics, generals o autonòmics. També en l'àmbit local, municipal. Estem a les portes de la setmana festiva per excel·lència de l'any, la de les festes d'agost, que, també aquest any seran restrictives, diferents o en molts casos suspeses com ha passat amb totes les que des del passat mes de març a la ciutat havien de commemorar la història i les tradicions, afirmant-nos com a col·lectiu a partir d'uns referents simbòlics: Magdalena, Lledó, Sant Pere, Sant Joan...

Després de la supressió de la Junta de Festes per acabament del seu mandat, en l'exercici 2019, la creació de la comissió del 75 aniversari, la no convocatòria de la preceptiva i pertinent Assemblea festera, l'estudi, anàlisi i consens en adaptació al nou model de ciutat dels Estatuts festers, va ser el Patronat de festes amb la presidència de la Regidoria de Festes, l'òrgan suprem encarregat per promoure, coordinari tramitar en aquest 2020 les funcions relatives a l'organització i els esdeveniments festers, amb la gerència com a principal braç executor.

Gran part de la seua feina, igual que la d'altres col·lectius festers va acabar-se de soca-rel abans del seu inici, a la vegada que tot el procés transformador de l'estructura festera, que de manera lenta semblava avançar, va quedar ajornat.

Ara, en aquests dies, i a conseqüència de la remodelació de l'equip de govern socialista municipal, s'anuncia un canvi esperançador?, preocupant?, imprevist?, de la regidoria de festes, per a partir de l'1 de setembre proper.

El món de la festa torna a estar en boca de tots, novament la regidoria festera canvia de mans, la cinquena vegada en els darrers 5 anys: Carme Oliver, Sara Uso, Omar Braina, Pilar Escuder i el retorn a Omar. Una regidoria necessitada més que mai d'estabilitat i que, malauradament, és la que més canvis ha sofert, donant sensació d'una inestabilitat, i necessitant uns renovats esforços per mantenir una línia de treball que hauria de desembocar ja, considerant que el primer esborrany ja té cos, en la presentació, discussió i aprovació per part de l'Equip de Govern municipal, dels nous Estatuts festers, que han de ser el marc de la renovació i elements claus per assolir l'estabilitat per tots desitjada.

Són moltes les veus polítiques, periodístiques o festeres que davant la incertesa del futur diuen la seua. Cadascú d'acord amb la seua visió, alguns més que partidista, però majoritàriament preocupant.

Què passarà amb les festes del 2021?, Qui o com s'organitzaran? Tindrem nous estatuts festers i aquests seran molt diferents dels actuals? Seguirà existint la Junta de Festes tal com l'entenem fins ara? Hi haurà la mateixa autonomia festera que fins ara? Més? Menys? La burocràcia creixerà més i més? Les gaiates tindran tracte preferent? Quin serà el paper de la dona? Com es potenciarà la internacionalització?...

Moltes preguntes que no tenen resposta, a les que el nou Regidor Fester hauria de donar prioritat en l'inici de la seua gestió. Un bon pas d'entrada seria donar l'impuls definitiu als esperats renovats Estatuts. Amb un bon i clar marc, tot serà més fàcil.

Festes, una regidoria molt bonica però que a hores d'ara sembla com diuen en castellà "una patata caliente" a la que el senyor Braina no dubte tindrà l'habilitat de respondre amb contundència i eficàcia. És el que tots els que estimem la festa esperem, malgrat saber que estem en un temps incert i difícil, molt difícil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada