La ciutat

La ciutat

dilluns, 25 d’abril del 2022

Avui és Sant Vicent... o no?

Dos són els "sant Vicent" més coneguts i venerats a les nostres terres. L'un, el d'Osca o "el màrtir", l'altre el dominic "Ferrer". El primer segons el santoral catòlic és recordat el 22 de gener, el segon, el 5 d'abril.

Hui és 25 d'abril, que segons el mateix santoral, és la festivitat litúrgica, el dia dedicat a recordar entre d'altres, a sant Marc "evangelista"; tanmateix, hui, com cada any, el segon Dilluns de Pasqua, és el dia marcat en el calendari valencià per a la celebració de Sant Vicent Ferrer, festa grossa si considerem que segons s'indica en el DOGV és "un dia festiu retribuït i no recuperable", per ser aquell sant predicador el patró de la Comunitat Valenciana.

No obstant això, i pel que respecta a Castelló província, només és festiu en una cinquena part dels municipis, entre els quals, no es troba la capital, que tot i tenir a Sant Vicent Ferrer com un dels quatre patrons de la ciutat, juntament amb lSant Cristòfol, Sant Blai i la Mare de Déu de Lledó, va optar, laboralment, per festejar el dilluns de Magdalena, el 21 de març passat, i en l'àmbit escolar, per poder declarar tota la setmana de festes no lectiva, canviar el  25 de març pel dia d'avui.


Però tornem a l'inici... Per què si l'església considera el 5 d'abril, data de la mort del sant valencià, com al dia per recordar-lo litúrgicament, des de temps immemorial es commemora hui segon Dilluns de Pasqua?

En aquesta vida diuen, tot té una explicació. Veiem-la: Explica la tradició que com que la majoria dels 5 d'abril coincideix alguns anys, amb els dies sacres de la Setmana Santa, un període de recolliment, dejuni i abstinència, i que impedia la gresca popular, el poble va decidir traslladar la celebració del sant uns dies després perquè coincidira amb el període alegre de la Pasqua de Resurrecció.

Així, i després dels joiosos dies en què es commemora la Resurrecció de Crist, en una prolongació d'aquestes jornades de summa alegria, es va afegir el segon Dilluns de Pasqua unint la celebració en honor a Sant Vicenç Ferrer, que, com a patró de l'antic Regne de València, requeria manifestacions lúdiques i de plena alegria popular com a revetles i fastos en una demostració d'exaltació al sant més venerat a les tres províncies.


Però no ens enganyem, hui litúrgicament no és el dia de sant Vicent,
tot i que els Vicents, Vicentes, Ticos, Tiques, Sentos, Sentes, Sentets, Sentetes... així ho celebren. Hui és festa grossa a València i més a prop a Borriol, però no a Castelló on la tradició de Sant Vicent i el seu patronatge, cada any que passa sembla va a menys, fins i tot entra en competència amb l'altre Vicent, el màrtir, el nom del qual el porten també alguns dels nostres veïns i, per tant, celebren el seu sant el 22 de gener.

Tal vegada el fet de ser Vicent Ferrer el primer sant canonitzat de l'antic Regne de València va ser fonamental per a la devoció entre els valencians cap al sant i va influir en el canvi de data de la seua celebració festera, mantinguda en molts pobles però ací a Castelló, malauradament o no, vinguda a menys...


Enguany el calendari ha fet que coincidia a Sant Vicent en una altra data històrica per als valencians, el 25 d'Abril,
data en què recordem la Batalla d'Almansa, el principi del final del Regne de València a mans de Felip V de Borbó, aquell que, a més a més d'arrasar la ciutat de Xàtiva va, pel Decret de Nova Planta eliminar els Furs, les lleis i la parla valenciana.

Cultura, història, tradició, religiositat i curiositats han volgut donar-se la mà hui, dia 115 de l'any i quan en queden tot just 250 per finalitzar. Un dia com un altre, un bon dia!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada