La ciutat

La ciutat

dilluns, 18 d’abril del 2022

"Big data"

Així d'entrada, en llegir o escoltar-les, aquestes dues paraules no em diuen res. Bé, intuïsc que estan en anglés, però per allò de la ignorància lingüística d'aquella llengua, no sé quin pot ser el seu significat, tot i que en aquesta darrera setmana a força d'escoltar-les a un anunci de televisió o llegir-les a un semblant inserit en aquells "suplements" que solen acompanyar els caps de setmana els diaris, pel seu impacte auditiu i visual, se m'ha fet més que familiar.

Així que "tirant mà" de "l'internet" i del "Google", d'entrada, m'assabente que a la meua llengua equivaldria al concepte de "dades massives", és a dir, grans quantitats d'elements que descrivint fets empírics i després d'un procés d'anàlisis, són utilitzats per a detectar patrons i tendències de futur.

I si hui parle de "big data" i d'anuncis és perquè amb l'eslògan "Hagamos que el big data se equivoque", la Direcció General de Trànsit, aquesta Setmana Santa que ara acaba, ha volgut conscienciar-nos de la importància de prestar l'atenció deguda al volant de qualsevol classe de vehicle, ja que en aquella ens va la vida.

I és que analitzats pel sistema telemàtic més de 10 milions d'accidents de tràfic i a través d'algoritmes, estadístiques i models matemàtics, s'ha pronosticat, i en això té molt a veure el "big data", que s'estimava havien de morir en aquestes vacances, per accident de trànsit a les carreteres espanyoles,36 persones amb diferents perfils.


Impactant, curiós, esgarrifós i fins i tot aterridor el fet que mitjançant un model matemàtic puguem conéixer, amb exactitud?, l'espantós futur no llunyà, un fet més que horripilant i preocupant...

La realitat ens demostra que els algoritmes i les estadístiques ho pronostiquen tot: l'edat, els homes, les dones o els nens, en quin lloc i a quina hora, quin tipus d'accidents i amb quin vehicle... però, sabent que estem dins del perfil de les persones que tenen més probabilitat de caure i som conscients del fet, també és veritat, i d'aquí el poder de l'eslògan, està a les nostres mans en quasi tots els casos poder evitar-ho i fer que el Big Data s'equivoque.


Una campanya esborronadora i a la vegada reflexiva que crec acaba demà 19 d'abril, i que, amb molta probabilitat els que açò llegiu, podeu veure-la per televisió en qualsevol dels dos SPOTS, o a través de la gràfica a la premsa escrita. 

I ara la pregunta que tots de segur ens fem: s'equivocarà aquest any la "big data"? Podrem véncer els algoritmes? Caldrà esperar uns dies per a conéixer la xifra real de persones que malauradament hauran perdut la vida en aquests dies, però pel que vaig escoltar anit, sembla que pot equivocar-se, ja que tot i ser un nombre elevat, massa elevat, fins a les 10 de la nit d'ahir diumenge, eren 18 el nombre de morts a les carreteres de la nació en aquests dies de la campanya., el nombre pot ser finalment menor dels 36 PRONOSTICATS.

No podem afirmar encara que la big data s'ha equivocat, l'operació de desplaçaments de la Setmana Santa contínua fins demà, però sembla que les perspectives són prou bones i el pronosticat va camí de no complir-se; seria una bona notícia per tots.


No sé a hores d'ara, quantes d'aquestes persones hauran perdut la vida a les carreteres de la nostra Comunitat, ni tampoc si algú haurà mort a les vies de la província, però segons dades exposades a la XXXV sessió del ple de la Comissió Autonòmica de Trànsit i Seguretat de la Circulació Vial de la Comunitat Valenciana, celebrada fa un parell de mesos, presidida per la delegada de Govern Gloria Calero, van ser 115 les persones que van morir al llarg de l'any passat a les nostres carreteres en els prop de 7.000 accidents de trànsit ocorreguts, el que suposa una mitjana de quasi 10 persones per mes. Moltes, massa...

Sembla que el poder de les dades és molt gran, i encerta en moltes prediccions, però hem d'aconseguir que mai estiga per damunt de la voluntat humana. Ara és un bon moment, entre tots assolirem que aquesta vegada s'equivoque.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada