La ciutat

La ciutat

divendres, 1 d’abril del 2022

Orgullós del meu poble...

Quan el govern italià, allà pel 2015, va prohibir que el Seawatch III atraqués a les costes, els alcaldes de Palerm, Nàpols i Barcelona van declarar estar disposats a acollir aquest vaixell ple d'emigrants procedents d'Àfrica. Va esclatar a Europa la denominada "crisi dels refugiats" i la proliferació de les conegudes com a "ciutats refugi", ciutats que adopten una postura activa, més receptiva respecte als refugiats, i posen més interés en la seua integració del que es podria esperar per part dels governs nacionals, organitzant una benvinguda més calorosa, fent un esforç extra en les condicions d'allotjament, proporcionant serveis concrets als emigrants o establint programes d'integració de llarg abast. Ciutats compromeses amb els drets humans i amb la vida, ciutats de les quals sentir-nos orgullosos.

No va tardar gens la nostra ciutat a adherir-se a aquest cercle i el setembre del 2015 es va aprovar l'adhesió de la ciutat a la Xarxa Valenciana de pobles i entitats d'acollida que coordina la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. A més, el III Pla Castelló Ciutat Intercultural recull les mesures a desenvolupar dins del projecte Castelló Ciutat Refugi.

Amb motiu de la darrera agressió que el poble ucraïnès està patint per motius bèl·lics, econòmics i de privació de drets humans, a més a més d'un grapat d'iniciatives simbòliques per visibilitzar el suport al poble ucraïnés i la repulsa a l'atac rus, entre les que cal recordar la il·luminació de la font de la plaça Major amb els colors de la bandera d'Ucraïna, la col·locació d'una lona a l'edifici nou del consistori amb el lema No a la guerra, Castelló, amb el poble ucraïnés o la col·locació d'una xicoteta bandera d'Ucraïna al barandat del balcó central de l'ajuntament, sembla que s'ha fet un pas més, activant-se la taula tècnica de Castelló Ciutat Refugi, que tot i ser del tot desconeguda per la majoria dels veïns, crec té com a objectiu primer de posar en comú els recursos disponibles i estudiar possibles formes de col·laboració.


Un espai estable de coordinació tècnic
que ha permés dissenyar i desenvolupar una estratègia de ciutat capaç d'adaptar-se a les necessitats reals a més d'afavorir la creació de canals de coordinació que han de permetre la creació d'itineraris de col·laboració i coordinació interinstitucionals, la unificació de criteris i la creació d'accions conjuntes entre les diferents associacions de la ciutat que disposen de programa d'acollida i analitzar les possibles vies de col·laboració oficial municipal i autonòmica.


I el que és millor de tot, ja s'han començat a veure els primers fruits doncs s'acaba de fer públic que l'Ajuntament, a través de la Regidoria de Benestar Social, Dependència i Infància, ha atès ja a 206 persones ucraïneses que han arribat a la ciutat des del 24 de febrer passat, 76 famílies amb 93 menors que fugint d'Ucraïna han arribat a Castelló, de les quals 66 han estat reallotjades i la resta són persones que comptaven amb allotjament a través de xarxes familiars o d'amics.

Entre les atencions més sol·licitades s'han facilitat serveis d'informació per a empadronament, tramitació de la targeta sanitària SIP, escolarització i sobre la tramitació del permís de residència i treball temporal.


No voldria veure'm jo mai amb aquesta situació, però ficant-me en la pell d'aquests nous veïns, espere troben ací, entre nosaltres, allò que han vingut a buscar, pau, comprensió, caliu i solidaritat.

Des d'ací faig vots perquè el seny i sentit comú arribe a tots els dirigents i no perd l'esperança que la situació es resolga pacíficament i tan aviat com es puga i com a persones civilitzades els uns i els altres, acaben cedint i acabe la violència. Mentrestant, benvinguts siguen els que vénen a casa nostra. Ànim per a tots i totes ells i elles i orgullós del meu poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada