La ciutat

La ciutat

dimecres, 20 d’abril del 2022

Mala llet, mala bava o les dues coses...

No són refranys, són expressions que emprem sempre en sentit figurat i quasi sempre en el llenguatge oral. D'entrada i en primera impressió semblen idèntiques, però en realitat no ho són.

Amb "mala bava" sembla que es naix, és un estat carencial innat i irreversible, determinat per una combinació genètica desgraciada. És un estat que es manté i perfecciona al llarg de tota la vida i que, unes vegades, s'exterioritza amb més intensitat que en altres; així es diu que la "mala bava" sol estar lligada a estats de fonda amargor, complexos personals, misèria intel·lectual, mesquinesa, enveja i, en general, combinacions malsanes de les quals costa adonar-se'n.

Al contrari "la mala llet" es pot o no tenir circumstancialment. Els humans naixem tots amb "bona llet", és la vida i la relació amb els altres les que després aniran marcant el grau d'acidesa del nostre caràcter; aquesta flexibilitat de la "mala llet" és la que permet la convivència pacífica, el perdó i també l'existència del respecte entre els humans.


Així "tenir mala llet" és l'equivalent a ser una persona malintencionada o cosa que és el mateix, la predisposició que algunes persones tenen de "tocar els collons" als altres, amb l'únic objecte de sabotejar, menysprear, vilipendiar, ignorar o ignorar les idees o propostes dels altres; però pot ser passatgera, pot variar...

I per què parle hui de la mala llet o de la mala bava? Perquè no sé amb quina de les dues expressions, o tal vegada les dues?, qualificar el post "penjat" al seu mur del FACEBOOK  el passat dilluns 18 d'abril a migdia, per la presidenta local del Partit Popular a Castelló i portaveu del principal partit de l'oposició a l'ajuntament, la senyora Begoña Carrasco, en referència al funcionament del planetari de Castelló, en el que, al costat d'una imatge de les portes tancades d'aquell edifici, afirma textualment: "Cerrado por vacaciones. Una ciudad que aspira a hacer del turismo un motor económico no cierra al público sus servicios en plena Semana Santa. Ni chiringuitos ni pasarelas ni nada. Menos titulares y más trabajo le pido al equipo de gobierno de Castellón".

És veritat que l'oposició municipal i la senyora Carrasco com a cap d'aquella al nostre poble, té el dret i l'obligació envers els seus votants de fiscalitzar l'equip de govern i plantejar alternatives, per salvaguardar els interessos de la ciutadania, així com de canalitzar les queixes i reclamacions de la comunitat, per ser exposades al Ple Corporatiu.


Però també ho és que cal fer-ho des de la veritat,
sense enganys, sense intenció de sabotejar, amb ètica i respecte, sense mentir; perquè, allò que afirma la senyora Carrasco en el seu post, és una difamació, una afirmació feta "amb mala bava", ja que sent veritat que dilluns el planetari estava tancat, ho és perquè tal com podem comprovar al web municipal en l'apartat del PLANETARI  aquest roman tancat al públic els dilluns i les vesprades dels diumenges i festius durant tot l'any, mentre que l'equip humà continua treballant de dimarts a diumenge oferint sessions a la cúpula i mantenint les exposicions.

Si el Partit Popular no ho sabia, si la senyora Carrasco desconeixia que dilluns el personal del planetari gaudeix de la jornada de descans setmanal, no hauria costat gens ni mica abans de llançar la crítica informar-se. No vull pensar que eren coneixedors del perquè del tancament i encara així aprofitar aquell per a fer la crítica, això seria ja massa, això seria tenir "mala bava".


No sé vosaltres què pensareu, però només volent pensar que la senyora Carrasco va actuar "amb mala llet", sense "mala bava", el mal que va fer va ser gran, ja que a hores d'ara han estat 22 les comparticions d'aquella crítica i 35  els comentaris que "aquesta mentida" ha tingut al seu mur.

Per ètica, per dignitat, per demostrar la seua bona voluntat, per la seua capacitat per reconéixer els errors, per demostrar que la seua és una oposició honesta, fiable i vàlida, caldria que al mateix mur, al costat d'altres crítiques encertades, "penjarà" una rectificació, un "mea culpa". Ho farà? Ho dubte, tant de bo m'equivoque, però no crec siga el seu estil, i tal vegada justament per accions com aquesta, el veïnat l'ha deixada al banc de l'oposició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada