La ciutat

La ciutat

dimarts, 19 de juliol del 2022

Castellón de la Plana / Castelló de la Plana / Castelló / .... ???

Tot i que va ser oficial a partir de la seua publicació el 30 d'agost de 1982, tal dia com hui, 19 de juliol, tot just fa 40 anys, sent president del Consell el senyor Enric Monsonís i conseller d'interior el senyor Felip Guadiola, va donar-se un bon i gran pas per la ciutat, aprovant-se el decret mitjançant el qual es feia oficial la denominació bilingüe de Castellón de la Plana-Castelló de la Plana i Grao de Castellón-Grau de Castelló, d'acord amb la sol·licitud presentada per l'ajuntament després d'assolir el quòrum necessari en sessió plenària, per aprovar l'expedient que sol·licitara l'alteració oficial del nom; tant el cronista de la ciutat com la Societat Castellonenca de Cultura, la universitat de València, la Direcció General d'Administració Local i la Diputació van donar suport a la petició.

Més de 36 anys després, el 2018, l'Ajuntament de Castelló de la Plana-Castellón de la Plana, va acordar, no sense polèmica, fer un pas més, sol·licitant el canvi de la denominació del municipi per la forma exclusiva en valencià Castelló de la Plana, contant en aquesta ocasió amb l'acord favorable de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, tramitant-se el corresponent procediment. Per Decret del president Ximo Puig de 22 de març de 2019 va aprovar-se el canvi.


Canvi que no va agradar als regidors del Partit Popular, que van presentar contra aquell decret un recurs administratiu pretenent declarar el desacord a dret del procediment seguit per abús de poder i, en conseqüència demanar s'anul·lara el decret i es mantinguera la doble denominació; recurs que en el seu dia, la secció quarta de la sala del Contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va rebutjar, en entendre que el decret no violava cap predisposició normativa i la nova denominació estava d'acord amb la tradició històrica i lingüística de la ciutat.

Però va arribar el juny del 2020 i un poble de la província de València, que fins aquell moment havia estat conegut com a Vilanova de Castelló i Castelló de la Ribera, va voler canviar el seu nom pel de Castelló, sol·licitant també a l'Acadèmia Valenciana un informe sobre la viabilitat del nom. La secció d'Onomàstica d'aquell organisme va emetre un informe favorable pel nom proposat de Castelló, perquè afirmava que era aquella la manera tradicional per la qual era coneguda la població, fet que va ser decisiu perquè el Consell autoritzara el 4 de setembre de 2020 la modificació. I van començar les confusions d'espais locals i amb elles els problemes.

Front aquesta situació el partit popular del nostre ajuntament va redoblar les crítiques i l'alcaldia va veure's abocada a al·legar en defensa dels interessos de la ciutat davant el Consell, i demanar "amistosament" la revocació del canvi de Vilanova de Castelló, sense obtenir cap resultat positiu; així les coses el gener del 2021 va anunciar-se la formalització d'un recurs i obertura d'expedient enfront del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat, al·legació que va fer-se efectiva a finals del mes de juliol de l'any 2021.

Ara, quasi un any després de presentar-se el recurs sembla que el conflicte està encallat i l'ajuntament continua sense tenir notícies, tot i que els més optimistes pensàvem que abans de finalitzar l'any 2021 hi haguera hagut una resolució.

40 anys transcorreguts des d'aquell 19 de juliol del 82 i encara no està clar. "Tu d'on eres? Jo de Castelló, doncs jo també, però no et conec. De quin Castelló? A de la Plana, a de la Ribera, clar!" Ridícul no?

No vull assenyalar culpables, no vull fer sang, però em dol i molt que, en parlar d'aquest tema amb alguns amics de pobles veïns, només se'ls ocórrega dir-nos que si per ells fora ja fa temps hi haguera hagut solució: "Castelló-Cagalló". Política de carreró. De pena, de plorar, de llàstima...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada