La ciutat

La ciutat

diumenge, 24 de juliol del 2022

El parc litoral... més del mateix, o no?

Està prop a complir els seus 15 anys. Va ser l'1 d'agost del 2007, era alcalde Alberto Fabra i Conseller d'Infraestructures i Transport de la Generalitat , l'alacantí Mario Flores quan va inaugurar-se el que des d'aleshores és considerat el recanvi al tradicional passeig marítim de la platja del pinar, el parc litoral.

Un parc amb una longitud aproximada de 1.800 metres i una amplada d'entre 80 i 240 metres, construït per recuperar de manera natural les zones de dunes que antigament formaven part de la platja, abans de l'arribada del turisme i la urbanització d'aquesta zona litoral castellonenca. Al llarg del seu recorregut s'uneixen una zona verda amb la sorra i el mar, i al mig, passarel·les de fusta o formigó que proporcionen un recorregut no rectilini i més integrat que l'anterior passeig marítim, i que en principi havia de tenir una continuïtat prolongant-se per la platja del Gurugú fins al límit amb Benicàssim i que mai va arribar a ser realitat.

L'actuació inicial va suposar, amb tota la infraestructura necessària, recuperar un bosc amb les característiques originals del cordó dunar de les platges valencianes, amb la plantació de 1.000 pins, palmeres, tamarells i 64.000 plantes baixes. Un entramat de sorra i flora que permet al visitant alternar entre passeig, i meravelloses vistes i descans.


Però el temps no passa debades i tota obra, i més si és pública necessita un acurat manteniment.
Així, cal recordar com cinc anys després d'inaugurat, l'any 2012, van haver de replantar al llarg de tota la zona un bon nombre d'arbustos de l'espècie Atriplex halimu, ja que o bé no havien agafat, o les inclemències meteorològiques havien impedit el seu bon desenvolupament destinant-se prop de 700.000 euros; també a la fi del mes de gener de l'any 2020 i a conseqüència de la DANA de la tardor anterior, un dels episodis més severs de la gota freda al nostre terme municipal i en concret a la zona litoral, i de la borrasca Glòria que només uns dies abans va tornar a fuetejar novament l'espai, van haver de realitzar-se treball de neteja, ja que la força del mar i la pluja van tapar literalment el passeig a la vegada que van inundar la zona de passarel·les i aparcaments.


Ahir,
després d'uns mesos sense haver-me acostat, el meu passeig matutí va portar-me a recórrer tota la zona. Vaig trobar el passeig prou net i ben senyalitzat, tot i que, els accessos a la platja en alguns casos i la vegetació baixa en molts altres, feia la sensació que s'havien deixat una mica de banda; no era una sensació d'abandonament però si de deixadesa, de poca preocupació per part de l'empresa encarregada de la seua conservació, en definitiva, de l'ajuntament.

I, vet per on, hui, m'assabente que tot just ahir mateix, i tal vegada mentre jo estava fent la passejada, la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Castelló aprovava l'expedient de contractació del nou servei de conservació, manteniment i subministrament de vegetals i materials del parc litoral i del passeig marítim, amb un pressupost màxim per a l'any de durada del contracte de 340.792 euros. Un pla de manteniment que sembla inclou el passeig marítim, el parc litoral, la zona dunar entre el passeig marítim i el parc litoral i les zones verdes de la zona d'aparcament de caravanes.


Gastar-se més de 50 milions de les antigues pessetes
del pressupost municipal per conservar i mantenir els espais verds, arbres i jardineres, controlar el creixement ordenat de la vegetació existent, a la vegada que repassar i reparar en cas que siga necessari el sistema de reg i tenir una neteja acurada de tot l'indret, tot i ser costós en temps, no ha de suposar grans despeses estructurals, per la qual cosa, supose que amb tants diners invertits en tan poc de temps, la millora serà fàcilment visible i potenciarà l'espai de manera molt evident.

Esperem que els adjudicataris sàpiguen no només guanyar diners de manera ràpida i fàcil, si més no, que incorporen criteris de sostenibilitat al parc, que estalvien recursos aplicant les noves tecnologies a l'abast i, que juntament amb la , la cava i entrecava del terreny, l'escarda per mantenir el terreny net de males herbes, adobaments, tractaments, plantacions i sembres, sega i aireig de gespes i praderies, podes, reposició de plantes, reg, neteja, baldeig i manteniment i reparació, se li canvie la cara i, com afirma la regidora responsable d'Infraestructura Verda, la senyora Isabel Granero "es potencie la façana litoral com a gran valor natural per la ciutat, veïns i forasters".

Nous diners de tots per un parc litoral de tots, nous diners per un parc que els necessita, noves inversions per noves realitats; esperem que siguen emprats amb nous criteris i que, veritablement, arriben allà on hi han d'arribar, al parc, i no només a les butxaques dels adjudicataris, i siguen gastats amb seny i cura...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada