La ciutat

La ciutat

dissabte, 24 de desembre del 2022

La fusta com a element màgic de Nadal

Des de sempre el foc i l'escalfor i la llum de la fusta cremant han estat els elements que han acompanyat el nostre poble, sobretot en les gelades nits de desembre. Però tot canvia, i primer van ser les llars de foc les que, de mica en mica, van anar desapareixent dels menjadors de les cases del raval, substituïts per les estufes de gas, els radiadors d'oli o aparells de resistència elèctrica, més nets i fàcils d'emprar; després, el canvi climàtic ha anat fent la resta i, a hores d'ara, el desembre a Castelló no està sent gens gelat, per la qual cosa, ningú troba a faltar en aquests dies nadalencs ni l'abric, ni els guants en eixir al carrer, ni tampoc l'escalfor dels troncs a la vora del foc dins les llars.

Malgrat que el temps no siga fred, si teniu la sort de tenir llar de foc a casa, entendreu que la contemplació de la fusta cremant ajuda a crear un ambient de confort, comoditat i calidesa i gaudint dels espetecs i del seu caliu, voldria que ens endinsàrem, encara que fos només uns instants, per reflexionar al voltant del sentit del foc i la seua relació amb Nadal.


I és que el foc que tradicionalment s'encenia a les cases a la nit de Nadal, era i gosaria dir és encara una pràctica ancestral lligada a demanar fertilitat de cara al nou cicle natural que està a punt de començar i, a la vegada, el foc se'ns apareix com a símbol de purificació, ja que significa l'expulsió del mal.

Molts autors ens parlen que a les flames del foc sempre era fàcil reconéixer un rostre amic, o que les persones podem oblidar molts fets, situacions, amics... però que mai no oblidarem el foc de la llar on vam viure la infantesa, per no parlar de com entre les tradicions més arrelades del nostre poble trobem i celebrem el naixement de Jesús i sempre hi és present el foc de la llar.


Recorde com en somnis com a una de les cases tradicionals del Raval, quan jo era xicotet, com passava en moltes altres cases la família s'aplegava en arribar aquestes dates al voltant d'una llar de foc i
escoltant els espetecs o mirant els jocs de les guspires recordaven els avantpassats, i es feia el silenci que només trencaven els espetecs de la llenya per recordar-los des d'una intimitat càlida i entranyable, tot just abans de celebrar amb alegria, amb Nadales i torrons el naixement de Jesús, i com sense comprendre-ho massa, la mirada sobre el foc ens convidava a la reflexió i, a la vegada, ens reconfortava per l'escalfor que ens oferia, fent-se realitat aquella dita "Nadal vora el foc, contes i jocs".

Fins i tot en algunes cases la cendra de la fusta que es cremava la nit de Nadal, era recollida l'endemà com a element quasi màgic, emprant-se com a adob per al camp, ja que li atribuïen propietats fertilitzants per a la terra i fins i tot alguns l'empraven per a guarir les febres. Una tradició del tot perduda, la de la màgia de la fusta cremada aquesta nit, que convertida en brasa, calia mantenir-la viva fins a Cap d'Any com a símbol de protecció de la llar.


No sé si serà cert o no
, però he sentit dir que " els troncs de Nadal", uns deliciosos dolços en forma de tronc de xocolata o massapà típics d'aquestes dates, tenen el seu origen precisament en aquesta tradició nadalenca, record de la fusta com a element màgic.

I si el foc i la nit semblen elements màgics sempre, en aquesta nit de Nadal, època de tot l'any a la vegada més fosca i més lluminosa des del punt de vista de la fe pels creients, són uns amics molt especials, i de sempre ha vingut de gust quedar-se una bona estona simplement mirant-lo com a una força brutal amb poder destructiu, però també molt creatiu associat amb el que és diví, sent també símbol de canvi, de purificació i de sacrifici.

I malgrat que no faça temps d'encendre fusta, jo us convide a imaginar-vos per un instant front una llar de foc i preguntar-vos, a mi que em mostren les flames? De segur que hi haurà coincidència en la resposta: calor i llum. Doncs bé, el meu desig és que la vostra llum supere en creix la foscor de tot allò que us envolta, que tingueu unes bones festes i que no falte mai "fusta" a la vostra vida per un bon foc interior que escalfe i done llum a tots aquells que estiguen al vostre voltant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada