La ciutat

La ciutat

dimecres, 28 de desembre del 2022

Qui la dirà més grossa i qui més creïble...

Hi ha dies en què un no sap si creure's o no el que diuen les notícies. Avui, especialment, és un dia per qüestionar-s'ho. Com és sabut és un sa costum marcat per la tradició en el Dia dels Innocents, hui 28 de desembre, que ràdios, televisions i diaris físics o digitals, publiquen notícies falses, notícies parany, en to de broma per commemorar aquesta efemèride que solen referir-se tant a famosos com a institucions, empreses o partits polítics.

I és que innocentada , com a primera accepció del diccionari és "broma o desengany que es dóna a algú en el dia dels Sants Innocents". Aquest any de segur que no serà diferent i tornaran a haver-n'hi, al costat d'aquelles fàcilment detectables, altres de molt sofisticades, que tot i estar previnguts, ens faran "picar" i caure.

La publicació d'innocentades als mitjans és un costum que ve molt de lluny, malgrat que en els darrers anys crec que la societat viu molt crispada, i estem perdent el sentit de l'humor, sent cada vegada més difícil trobar la veritable innocentada, perquè abunden les notícies falses o increïbles.


Per això, aquest matí, he volgut fer una prova. He començat a repassar alguns dels titulars dels mitjans més propers per veure si esbrinava, si descobria, la innocentada que de segur s'amagava i amb la que els diferents editors volien "fer-me caure". He de confessar-vos que després d'escoltar, llegir i rellegir no m'ha estat gens fàcil descobrir-les.

És veritat que algunes eren grosses i fins i tot tenien un doble sentit, com aquella que publicava el diari "Castellón información" amb fotografia inclosa i el titular "Detenidos tres okupas en la casa de Papa Noel en la plaza Mayor de Castellón", aquella altra escoltada en una emissora de ràdio local i que també es pot llegir al seu Web que afirmava "La avenida Lledó cambia de nombre y se llamará avenida Europa", notícia que, per fer-la més creïble justificava l'emissora afirmant que aquell canvi de denominació obeïa a una normativa de la Unió Europea que obligava les administracions a incloure el terme Europa a les obres cofinançades amb fons europeus, o aquella altra que també té l'avinguda com a protagonista, publicada per "Castellón Diario"" que anuncia amb el titular " La Teoría de Darwin se confirma tras el hallazgo en las obras de Lledó", la paralització indefinida de les obres per l'aparició de les restes òssies de l'homínid més antic del món.


Però al costat d'aquestes que diríem resulten molt obvies, clares i evidents, de segur que hi haurà altres que tot i buscades amb insistència i cura no he aconseguit descobrir
i és que en molts casos, la realitat arriba a superar la ficció i és que ens acostumem a admetre el que és inversemblant com una cosa quotidiana que ni ens sorprén, ni ens escandalitza.

Si fa només uns mesos ens hagueren dit que tindríem una llei trans o si els delictes de sedició i malversació serien reformats al Codi Penal, simplement hauríem cregut que es tractava d'una mentida és a dir d'una innocentada difícilment admissible; tanmateix, han estat ja aprovats i publicats al BOE, són una realitat.

Per això, entre d'altres notícies m'ha generat dubtes de veracitat aquella que publicada pel "Mediterraneo" diu que " Rozalén apareció ayer martes por sorpresa en Moncofa en el homenaje a su intérprete de signos, Beatriz Romero" doncs és sabut i cert que Beatriz és intèrpret de llengua de signes i acompanya des del 2011 la cantautora manxega als seus concerts, o aquella altra que sembla menys creïble, però que també podria passar per certa publicada per "Actualidad Valenciana" que front l'absència de nadons amb aquests noms afirma que "Almassora bonificará a familias que llamen a sus hijos Llorenç y Quitèria" i per què no?


Innocentades sense malícia que faran que hui, més que mai, ens qüestionem les coses, assumint una decisió i optant per fer un pas a risc d'equivocar-nos, però no passa res, hui és el dia, hui són els sants innocents, qui la dirà més grossa?, i qui més creïble?, demà els mateixos mitjans ens desvelaran els seus paranys misteriosos...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada