La ciutat

La ciutat

dimecres, 21 de desembre del 2022

La nit de Sant Tomàs i el Nadal del sol.

Sant Tomàs va ser, segons el Nou Testament, un dels dotze apòstols de Jesús, conegut sovint com a "Tomàs l'incrèdul" pel fet que va dubtar inicialment de la resurrecció de Jesucrist, és venerat com a sant tant per l'Església catòlica com per l'Església ortodoxa, atribuint-se-li l'evangelització d'Orient.

A més a més de ser considerat entre d'altres com a patró d'arquitectes, constructors, treballadors de la construcció, paletes o agrimensors a qui s'invoca en moments de dubte, o de tenir 22 "Tomàs" diferents al llarg de l'any, és el dia d'avui, 21 de desembre, quan només en resten 10 per concloure l'any, el dia dedicat a recordar "Tomàs l'apòstol", dia en què tradicionalment les persones amb menys recursos, especialment les dones grans i vídues, anaven a les cases dels seus familiars o veïns en millor posició, on rebien presents en forma de diners o menjar, com a preludi de Nadal.

Però també el 21 de desembre, puntualment i com cada any arriba l'hivern a les terres de l'hemisferi nord, essent el dia amb menys hores de sol de l'any, amb poc més de nou hores de llum solar a casa nostra, les compreses entre les 8:16 i les 17:39 i, per tant, resultant aquesta la nit més llarga de tot l'any, fet que tradicionalment ha estat recollit en moltes dites i refranys populars, "ser més curt que el dia de Sant Tomàs", "eres llarg com la nit de Sant Tomàs" o "de Sant Tomàs a Nadal, just un pas".


El solstici de desembre
és el dia en què tenim el Sol situat més cap al sud de tot l'any, i que menys altura sobre l'horitzó té a les nostres latituds. De fet, el Sol està quasi estàtic respecte al fons d'estreles, i és per això que diem aquests dies del solstici, del llatí solstitium (sol sistere), Sol parat.

I serà a partir de demà quan començarà la reversió de la tendència a l'allargament de la durada de les nits i a l'escurçament de les hores diürnes i tot i que ens endinsem en l'hivern, començarà un nou període de renovació i renaixement. Celebrem el triomf de la llum sobre la foscor i l'inici del compte enrere perquè arribe la primavera.

El ritual del solstici d'hivern, assenyala el moment més fosc de l'any. Sembla que els primers rituals a la història de la humanitat eren una crida perquè el Sol tornara a il·luminar i donar escalfor al dia. Aquest simbolisme encara es manté en les espelmes i llums als arbres de Nadal. El nen Déu és, doncs, el nen Déu Sol que tornava a néixer en les èpoques més fosques de l'any.

En el calendari popular, el solstici d'hivern –el Sol Nou- se celebra per Nadal, i començava l'any natural, i per això el foc de la nit de Nadal, el que es proclama a la missa del Gall, que recorda que aquell animal va ser el primer que va presenciar el naixement de Jesús i que ho va anunciar a tothom, és el "foc nou".


Tot i això, no serà hui el dia en què el sol ha sortit més tard i es pondrà més d'hora, ni tampoc tenir el sol més a prop es traduirà en passar més calor, ja que els rajos són més inclinats i la seua capacitat d'escalfar és molt menor, però, pel que fa a la llum és evident que les hores de llum solar a partir de demà mateix, "Nadal del sol" aniran en augment i fins al moment de l'arribada de l'estiu i, això també ho trobem a la veu popular "Nadal allarga el dia i Sant Joan l'escurça".

Així que aprofite per a tots i a totes desitjar-vos molt bon solstici d'hivern i unes festes carregades de consciència a l'hora de comprar, compromís amb les idees, solidaritat amb les persones, coherència amb les accions, salut i un gran hivern. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada