La ciutat

La ciutat

divendres, 2 de desembre del 2022

L'oli nou... quasi una medicina.

Els llauradors dels diferents pobles de les comarques del Maestrat, Plana Alta-Alcalatén i Serra d'Espadà principalment i alguns també de la Plana Baixa, des de temps immemorials o no tant, per evolució dels seus cultius, van fer de l'olivera, aquell arbre considerat símbol de la pau, l'honor i la immortalitat, una de les principals fonts de suport per diferents motius, ja que a més a més de ser la seua fusta molt preuada per la fabricació de mobles i utensilis diversos, els seus fruits, les olives, des de temps prehistòrics han estat preuats pel seu sabor i, sobretot, pel suc que s'extreu, l'oli.

L'olivera a la nostra terra ha estat un cultiu agraït; amb un cicle anual que s'inicia amb la floració, generalment a la primavera, i l'aparició del fruit a l'estiu, es tanca a la tardor i inici de l'hivern amb la recollida i posterior premsat per produir l'anomenat, per les seues qualitats i per considerar-se tot un tresor per les seues propietats, "l'or líquid".

Els llauradors al llarg de tot el cicle treballen per aconseguir tenir les olives a punt, amb feines com l'esporgat, l'adobat, el reg, el control de malalties i plagues, i per finalitzar, la recol·lecció, sens dubte una cursa de llarga durada.


Però, a més a més, per obtenir una bona collita i producció exquisida d'oli, és necessària la conjunció de dos factors complementaris, la climatologia i un procés rigorós d'extracció per obtenir un producte fresc, aromàtic i de qualitat.

És obligació i normatiu supervisar amb cura tot el procés d'extracció de l'oli pels moliners, per la qual cosa, el producte final, l'oli, presenta diferents matisos segons la varietat d'olives, diferenciant-se per l'amargor, picor, color i aromes. Així, per exemple mentre l'oli de la varietat "borriolenca" sol tenir aromes de poma verda, ametlla i tomata, el de "l'arbequina" sol ser més dolç i amb matisos d'anou i avellana.


Però, sens dubte, la climatologia és l'element decisiu en el resultat final, ja que del temps depén la collita i, per tant, la producció
. Des del passat mes de març, quan va coincidir la floració amb les pluges quasi torrencials al nostre territori, amb la consegüent caiguda de la flor, van començar a fer-se les pitjors previsions, confirmades aquestes setmanes de collita. Als efectes negatius d'aquelles pluges, van venir a sumar-se el vent i la falta de pluja a les zones de l'interior provincial. Aquest canvi climàtic ha portat com a resultat un descens de la producció xifrat globalment a les nostres comarques en una quantitat superior al 70% respecte de la temporada anterior.

No sóc olivarer, no sóc gran productor, però tinc un xicotet terreny d'arbequines que, en els darrers anys, ha tingut prou producció per a cobrir les necessitats familiars de l'any, i inclús per fer "alguna garrafeta" als amics i coneguts propers; ara, en aquesta campanya la producció d'oli nou a dures penes arribarà pel consum propi.

Tal vegada podem parlar d'un cúmul de casualitats que han fet d'aquesta una campanya atípica, voldria creure-ho, però cada dia que passa tinc per més cert que, allò que ens està passant ara amb les olives i l'oli, no és nou a l'agricultura. Els cultius necessiten terra, aigua, llum solar i calor adequats per créixer. L'escalfament atmosfèric està alterant la durada de l'estació de creixement de l'oliva i és previsible que aquests canvis es continuen produint.


De moment l'oli nou serà aquest any més "or líquid" i caldrà mesurar-lo i consumir-lo com si es tractara d'una medicina, no tan sols per prevenir el càncer i l'infart, si més no també perquè, segons he pogut llegir, prendre set grams diaris d'oli d'oliva verge redueix també el risc de morir per patologies neurodegeneratives i respiratòries.

Si teniu la sort de poder aconseguir oli nou de qualitat i voleu que us dure, ací us deixe un consell que funciona, guardeu-lo lluny de fonts de llum i calor i sempre ben tapat, això si, no us amoïneu pel preu, penseu que esteu comprant una medicina, us faran pagar el que vulguen, és la llei de l'oferta i la demanda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada