La ciutat

La ciutat

dijous, 29 de desembre del 2022

Un any de cultura postpandèmica.

S'acaba l'any 2022 a les dotze de la nit del 31 de desembre, moment en què estrictament no passarà res. El rellotge seguirà el curs i serà com qualsevol mitjanit de qualsevol altre dels 365 dies que té cada any. Però, no obstant sí que està passant i passarà alguna cosa.

Una cosa psicològica que té el seu preludi aquesta darrera setmana, la necessitat de mirar enrere i preguntar-se què ha passat en aquest any que se'n va, de recordar i fer balanços de finals d'any; balanços de tota classe, econòmics, patrimonials, comptables, introspectius, d'accions i intervencions i molts altres tipus.

Jo us propose ara i ací recordar l'any cultural del nostre estimat Castelló. Naturalment, no vaig a fer un repàs de tots els actes culturals que a la ciutat s'han desenvolupat aquest 2022, cosa del tot impossible i impensable, però si, recordar, aquells esdeveniments que al llarg de l'any han suposat un abans i un després a la cultura local.

Partint d'una visió personal i acceptant d'entrada que ni són tots els que hi són, ni hi són tots els que són vull recordar algunes accions dels dotze mesos, navegant profundament per la memòria i revivint moments seleccionats del passat que són significatius...


Gener:
Va començar el cicle de concerts "Raval de Músics" organitzat per l'Ajuntament de Castelló a través de la Regidoria de Cultura que aquest any va apostar per la música del territori amb 10 bandes de Castelló i de la resta del País Valencià, alternant amb la campanya "Dijous de teatre".

Febrer: Huit concerts amb artistes nacionals, internacionals i talent castellonenc van conformar el programa de la trentena edició del "Festival Jazz a Castelló" amb diferents estils, convertint la ciutat per uns dies en la capital del jazz al país.

Març: "Mes de la dona"; més d'una dotzena d'actes culturals, tallers, teatre, concerts, commemoracions, visites, conferències o projeccions van desenvolupar-se al llarg del mes, donant protagonisme a Pepa Cases, Lorena Paz, Anna Freixas, Aranxa Dominguez o Anna Àvila entre altres artistes i intel·lectuals.


Abril:
Consolidant Castelló com a referent internacional del millor circ contemporani el festival "Grau de Circ" en la seua tercer edició va omplir el Parc de la Panderola i la Plaça Sète d'espectacles de primer nivell oferts per onze companyies de diferents països, amb gran acollida de públic familiar.

Maig: La "Fira del llibre" en la seua 38a edició celebrada al parc Ribalta al costat de la "Nit de l'Art" amb activitats en galeries, espais culturals i projectes artístics, juntament amb el "Festival de danses de l'Antiga Corona d'Aragó" van ser els tres pilars bàsics de la cultura al nostre poble.

Juny: Una nova edició de "Marte", la fira d'art contemporani de Castelló va obrir les portes al veïnat, una ocasió única per a veure en un mateix temps i lloc l'oferta més nova de l'art actual, amb un doble objectiu acostar l'art més innovador als castellonencs a la vegada que promocionar els artistes i oferir d'obres d'art contemporani.


Juliol:
Temps de calor i nou cicle "Dilluns al ras" amb quatre concerts a l'aire lliure al templet del parc Ribalta, una iniciativa conjunta amb la Fundació Guitarrista Manuel Babiloni, conjugant noms internacionals i talent de Castelló en memòria del mestre i per retre homenatge al músic castellonenc, amb alternança en el cicle "Concerts al Pinar", una aposta clara per la cultura musical i per dinamitzar i omplir de lleure l'entorn únic i privilegiat de la Pineda del Grau de Castelló.

Agost: Les observacions nocturnes del cel des del Planetari o les visites guiades teatralitzades a diferents espais emblemàtics de la ciutat, al costat del cicle "Contes a peu de la mar" amb la finalitat de fomentar la lectura en els més menuts, van conformar les principals activitats d'aquell calorós mes.

Setembre: El gran protagonista cultural del mes, sens dubte, va ser el "MUT" seté festival internacional d'arts escèniques sense text, una de les propostes més atractives i innovadores de la Regidoria de Cultura durant els darrers anys; 27 actuacions gratuïtes adreçades a tots els públics desenvolupades en 6 localitzacions diferents a l'aire lliure i amb artistes i companyies de diversos països europeus van servir de porta de retorn dels veïns a la ciutat després els mesos estivals.


Octubre:
La "Mostra d'Arts Escèniques de Castelló" en la seua 8a edició va ser l'encarregada de capitalitzar la cultura als carrers; diferents propostes polièdriques que van mostrar les diferents cares de les arts escèniques amb diversitat d'estils de música, teatre i dansa, apropant la cultura al públic de Castelló, promocionant el contacte directe entre la ciutadania i els artistes, i generant sinergies culturals de primer ordre.

Novembre: L'element més recordat i més valorat va ser la Fira valenciana de música "Trovam", diversa i participativa, el certamen professional més important de la indústria musical a la Comunitat Valenciana amb actuacions en directe, debats, conferències i una presència destacada de programadors, músics, promotors, mànagers i de tots els agents que formen part de la cadena de valor musical.

Desembre: "Nadal al Raval", amb quatre espectacles de dansa adreçat al públic infantil, i "Nadal de Corals" i "Nadal al Grau", cicles d'audicions musicals interpretades pels corals i grups musicals de Castelló van obrir les portes a les festes nadalenques i tancar l'any cultural.

Tot un luxe, tot un repte, tot un èxit per una ciutat que es mou en tots els sentits, per molts anys!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada