La ciutat

La ciutat

dilluns, 26 de desembre del 2022

No podem ser diferents?

Era una notícia esperada, tard o prompte havia de tornar a passar. Va ocórrer ja el 2018, la figura del Nen Jesús del Betlem que cada any instal·la l'Ajuntament de Castelló als voltants de la Cocatedral de Santa Maria va desaparéixer, sent en aquella primera ocasió substituïda per un llaç groc, sense arribar a conéixer-se de com es va col·locar, de qui el va col·locar i, el que era més greu, l'autoria de la desaparició de la figura, apuntant-se el fet a les anomenades brigades antifacistes de Castelló. Un fet lamentable que atemptava contra el respecte cap als símbols dels castellonencs i del que, reposada al cap de pocs dies prompte vam oblidar-nos.

No va ser aquella acció vandàlica gens innovadora, malauradament diferents col·lectius i en diferents ciutats en anys anteriors havien fet ja el mateix, només cal recordar el cas de Santiago de Compostel·la en els anys 2012 i 2014 o de Getafe el 2012. Tampoc va ser la darrera, novament els betlems d'Orense o Vila-real el 2019, Leon 2020 o la localitat veïna de Canals el 2021, van sofrir també els robatoris.

També aquest 2022 ja s'havien produït actes semblants a Donòstia o Benimaclet i, poc hem tardat a Castelló en repetir el fet.

Hui mateix, aquest dilluns després de Nadal, novament s'ha produït la sostracció intencionada del Nen Jesús, desapareixent de la seua ubicació habitual entre les figures que representen la Verge Maria i Sant Josep.

Només fa cinc anys en què aquest naixement, va canviar de lloc, passant de la seua ubicació primigènia, els porxos de l'ajuntament, a una de les ales de la cocatedral de Sant Maria, espai molt més apropiat, però sembla que menys vigilat, ja que en aquest temps la figura ha desaparegut en dues ocasions.

La figura robada, confeccionada amb tires de llums, han tornat a ser víctima del gamberrisme d'uns pocs incivilitzats de la ciutat. No podem ser diferents? No seré jo qui ho afirme, ja ho va dir en el seu moment Einstein: "Bogeria és fer el mateix una vegada i una altra", per tant, aquesta gent que ha tornat a fer el mateix, són bojos, sembla que han perdut la raó o que pateixen una malaltia mental.


I estem parlant d'una peça que no és menuda, que no cap en una bossa i que, possiblement haja estat un acte realitzat per una persona en complicitat amb altres
. Vull entendre que aquest robatori haja estat una broma de mal gust per centrar l'atenció en alguna altra cosa, i que no siga un sentiment anticristià el que haja mogut l'autor o autors a fer l'acte, que ha estat més prompte un acte de vandalisme més o menys innocent que un crimen d'odi religiós.

Siga quina siga la intenció dels lladres, l'acte posa la cultura nadalenca sota una llum diferent i vull pensar que és el poder de la broma de mal gust. Esperem que el servei de la Policia Local actue amb més celeritat que ho va fer en l'ocasió anterior i el fet no s'oblide i, a la vegada, que el servei de manteniment de l'enllumenat de la ciutat darrer responsable de la figura i tot el conjunt trobe una ràpida solució per omplir "el buit" deixat pel Nen Déu.


Diuen els que entenen
que la consciència de la societat castellonenca ha variat en els darrers anys, que tenim més cura del medi ambient, que els veïns ens preocupem més per la sostenibilitat, que ens modernitzem "pujant al carro" de la transformació digital de manera ràpida, és possible, no ho dubte, però que repetim el fet del robatori del Nen Jesús del pessebre, acte a la vegada que vandàlic gens nou, diu molt poc dels meus veïns.

Hauríem de ser diferents en altres coses, hauríem de ser notícia als mitjans de comunicació per altres fets i èxits i no per banalitats com aquesta. Trist servei ens fa aquell que aprofitant les dates nadalenques "ha fet desaparéixer" d'amagat una part del patrimoni de la ciutat, del patrimoni de tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada