La ciutat

La ciutat

dimarts, 20 d’abril del 2021

Arrancada de cavall... parada d'ase.

De segur que haureu sentit en alguna vegada la frase que encapçala aquestes reflexions, o tal vegada el sinònim "arrancada de burro, parada de matxo" o la variant que a la meua vella i sàvia terra valenciana, al meu poble i raval, s'ha emprat de manera comuna: "arrencà de cavall i parà de burro", per descriure la persona o grup que començant una tasca amb entusiasme i energia, l'abandona de sobte o al cap de poc temps, de manera que aquesta queda inacabada o la seua conclusió es dilata, per manca de planificació i la inconstància.

Feia dies que s'anunciava, fins i tot va crear-se un neologisme per definir-los, eren els vacunòdroms, uns espais de grans dimensions destinats ocasionalment al subministrament de les vacunes, i en concret d'aquelles que han d'alliberar-nos de la covid.


La majoria de comunitats autònomes s'aprestaven a ultimar detalls per posar en marxa recintes de vacunació massiva,
es tractava de desplegar tots els mitjans per complir l'objectiu d'immunitzar el 70% de la població a l'estiu i tornar com més aviat a una vida normal. La capacitat assistencial no havia de ser un obstacle per a accelerar el ritme d'un procés que l'OMS considerava "inacceptablement lent" a Europa.

La Generalitat Valenciana va iniciar ahir dilluns la vacunació massiva contra el coronavirus en els quatre grans centres habilitats, en els quatre vacunòdroms en les tres províncies: la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, la Ciutat de la Llum d'Alacant, la Institució Firal Alacantina d'Elx i l'Auditori i el Palau de Congressos de Castelló.


L'Auditori i Palau de Congressos de Castelló, com a centre de vacunació massiva, va inocular ahir 3.700 dosis
, 1.900 d'AstraZeneca al matí a persones d'entre 60 i 65 anys i 1.800 a la tarda de Pfizer a la franja de 70-79 anys. Avui està previst que s'administren en 14 dels 28 boxs habilitats 1.800 injectables, però només al matí, ja que al migdia tancarà les portes per escassetat de dosi. Per tant, caldrà esperar a la setmana que ve perquè puga estar de nou operatiu. Ahir va obrir i hui tancarà, quin negoci!!!

I és que el fet que no hi haja prou vials ha portat a Sanitat a haver de reorganitzar els vacunòdroms i variar l'estratègia i previsions ja el mateix dia de la seua obertura, perquè una cosa és la capacitat per vacunar i una altra diferent és la quantitat de vacunes que hi ha disponibles per a ser administrades.


I dic jo,
no se sabia ja el passat diumenge el que anava a passar hui dimarts? No se sabia que obrir el vacunòdrom de l'auditori amb tot el que suposava el dispositiu tant en materials com en persones, seria una iniciativa quasi propagandística?

I el que és més greu, tot i la que està caient, sembla s'està jugant amb els sentiments i il·lusions de molta gent en prometre's un paradís quan només tenim un purgatori. Que es faça públic "a tota veu" que l'auditori de Castelló té una capacitat de vacunació de 6.000 persones al dia, i sabent que només es disposaven inicialment de 5500 vacunes per ser administrades en aquell lloc, que no hi havia més vacunes, no té massa o cap sentit "aquella arrencada de cavall", a no ser que el que es buscara a més de la propaganda sanitària, "que bons que som i que bé que ho fem", fora provar com funcionava la vacunació al vacunòdrom, en previsió que en algun moment hi haja disponibles moltes més vacunes i haja de funcionar a ple rendiment matí i vesprada.


Siga com siga,
el grup de persones entre 65 i 70 anys, sembla som els que per una causa o altra, haurem de seguir esperant, ja que cap de les 5500 vacunes que s'administraran entre ahir i hui a l'auditori, estan destinades a aquesta franja, perquè les 3600 de Pfizer s'administren a la franja d'edat 70-79 i les 3700 restants d'Astrazeneca, als veïns que tenen entre 60 i 65 anys.

Esperem que les més de 345.000 noves dosis de la vacuna AstraZeneca que acaba d'informar la ministra de sanitat en el seu compte de Twitter s'han començat a repartir hui mateix, afegides als 1,2 milions de Pfizer que van rebre's ahir i estan repartint-se, siga "l'alfals” necessària perquè "la parada de l'ase" faça prompte recuperar "l'arrencada al cavall".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada