La ciutat

La ciutat

dilluns, 12 d’abril del 2021

Llimbs

Segons una hipòtesi prou difusa fins fa poc en la teologia catòlica, els llimbs, llims o limbe, són un lloc entre el cel i l'infern, un indret on es troben les ànimes dels justos esperant la redempció del gènere humà, i també les ànimes dels infants morts sense haver estat batejats. Al contrari del purgatori, no hi ha cap sortida dels llimbs.

Malgrat ser una paraula poc emprada, en el llenguatge col·loquial, aquell que emprem en el nostre dia a dia en situacions informals, l'expressió "estar als llimbs" se segueix usant per a distingir a qui està fora de la realitat.


I si hui em ve a la memòria aquesta paraula és perquè, en referència al procés o estratègia de vacunació contra el coronavirus al nostre país, la franja d'edat en la qual em trobe, sembla estar al llimbs,
tot i que segons la decisió que va prendre la Comissió de Salut Pública, el passat dijous, les persones d'entre 66 i 69 anys de cop i volta ens hem convertit en el col·lectiu que més vacunes podem tenir a l'abast. En total, les tres disponibles en aquests moments, perquè s'ha determinat que per a "completar com més aviat la vacunació de la població més vulnerable, es podran utilitzar per aquesta franja d'edat qualsevol vacuna en funció de la disponibilitat", AstraZeneca, Pfizer, Moderna o també Janssen quan arribe a Espanya.


Tanmateix ara per ara, una vegada vacunats els grups 1, residents i personal de centres de persones grans, el 2 i el 3, personal sanitari, el 4 grans depenents i el 6 professions essencials, i finalitzada a Castelló la vacunació del grup 5.1, les persones majors de 80 anys, va a iniciar-se el grup 5.2, persones entre 70 i 79 anys i el grup 7, conformat per les persones amb condicions de molt alt risc, cas dels trasplantats, oncològics, immunodeficients, VIH i Down.

I és que tot i que en principi hi havia una ruta establerta, aquesta ha hagut d'anar canviant en funció de les dosis que es reben i sobretot alternant-se els grups d'edat, ja que la vacuna d'AstraZeneca sembla clar que no es pot administrar a tots els pacients. Recentment s'ha ampliat el rang d'edat per administrar la vacuna a persones de 60 anys fins als 69 i deixar d'inocular a menors de 60, però encara així, hui mateix s'ha fet públic que aquesta setmana rebran la Pfizer les persones nascudes entre els anys 1942 i 1946, la d'AstraZeneca els nascuts 1956 i 1958 i la de Moderna, es destinarà a persones amb afeccions de risc i serveis de medicina preventiva.


Se suposa que prompte, de tot anat com s'espera, els castellonencs majors de 75 anys i els menors de 65 estaran vacunats, però sent optimistes, al ritme actual, les primeres dosis del grup 5.3, pels nascuts entre 1952 i 1956, aquells que a hores d'ara tenim entre 66 i 69 anys, s'administraran el maig de 2021, tot i que s'ha publicat que a l'agost encara una part rebrà la injecció per primera vegada.

Els castellonencs que ens trobem entre els 66 i els 69 resulta que sent un grup també delicat, ens troben en un "llimbs de vacunació" en haver d'esperar, d'una banda que es completen les pautes de vacunació de la gent gran de 70, i també  que es vacunen a menors de 65 anys.


Estar en el grup poblacional que més canvis ha experimentat en els últims dies
després de la modificació del criteri de vacunació per part de les autoritats sanitàries, que abans descartaven vacunar-nos amb AstraZeneca i que des de la setmana passada ens inclouen com a vàlids per rebre l'antídot d'Oxford, genera molta incertesa.

No tinc gens de pressa en rebre la vacuna, tampoc cap problema en haver d'esperar, ni rebutjaré la vacuna que em corresponga en el moment en què siga cridat, però sí que voldria saber el nivell d'efectivitat d'allò que van a inocular-me i quan serà. No penseu que és el mínim que mereixem?

Rebre qualsevol de les vacunes aprovades quan siga el meu torn és important, no només per protegir-me, sinó per ajudar al fet que la vida torne a la normalitat per a tots, però, a hores d'ara seguisc preguntant-me: qui i amb quin criteri decidirà el que han d'injectar-nos? I quan eixirem d'aquest llimbs en què ens han ficat als qui com jo estem entre els 66 i 69 anys? Preguntes i més preguntes des de la incertesa...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada