La ciutat

La ciutat

divendres, 30 d’abril del 2021

Més control ... o no: un canvi anunciat.

Factures, rebuts, instàncies, historial laboral o clínic, fins i tot la signatura, documents que en general estan canviant en els darrers temps. Cada dia que passa estem més lligats a l'era digital, i anem arraconant el paper, tot que podem sempre imprimir allò que necessitem, ja no és preceptiu tenir-ho en format físic. Vivim immersos en una revolució que està canviant el món, amb la substitució de la tecnologia manual o mecànica a la tecnologia digital.

El diccionari de la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola assenyala, entre les diverses accepcions del mot document, "escrit en què consten dades fidedignes o susceptibles de ser empleats com a tals per provar alguna cosa". Veiem doncs, que el terme document apareix lligat a l'escriptura o, dit de manera més precisa, al suport de paper escrit.


Hui, fem un pas més i un document que tenim a totes les cases, el llibre de família,
un document de registre civil, instaurat al nostre país el 1915 que rebien totes les parelles acabades de casar, i que, amb xicotets canvis soferts en el període de la dictadura, ha servit per més de 100 anys per anotar el casament, els naixements dels fills i les defuncions, un document mitjançant el qual es podia acreditar la situació familiar quan fóra i on fóra necessari, desapareix

Un llibre, en format físic, palpable, que hui ens diu adéu, perquè ja no s'expedirà en format paper sent substituït segons publica el BOE hui per la tecnologia, per una base de dades virtual, d'acord amb l'entrada en vigor de la Llei 20/2011, de Registre Civil, una norma que ja fa 10 anys, preveia la no expedició d'aquest document, però que fins ara "no s'havien atrevit" a aplicar.


Fins ara, teníem assignat un DNI, un SIP, i uns quants nombres que ens acompanyaven al llarg de tota la nostra vida; ara haurem d'afegir un nou "codi personal",
que cada ciutadà tindrà assignat des del moment de la seua inscripció per naixement, a través del qual es crearà un registre individual per a cada persona, un document personalitzat que es tancarà en el moment de la defunció.


Ens diuen que així en un extracte o full figuraran les dades personals de la vida de l'individu i que tots els tràmits amb els diferents órgans de l'administració, que fins ara eren els llocs on més s'emprava el llibre de família, seran molt més ràpids i còmodes. No dic que no, és possible que per a la ciutadania aquest nou codi servisca per a mantenir una millor comunicació amb l'Administració, per a poder fer qualsevol tràmit des de qualsevol lloc i en qualsevol moment, sense haver de presentar-se presencialment, però també és possible que aquest "codi personal" servisca per a estar més controlats, un pas més per deixar de tenir intimitat de cara a qui ens governa.

Segons l'article 103 de la Constitució, l'administració pública d'Espanya serveix amb objectivitat els interessos generals i actua d'acord amb els principis d'eficàcia, jerarquia, descentralització, desconcentració i coordinació, amb submissió plena a la llei i al Dret.


Però ja és una realitat que cada dia que passa vivim més hiperconnectats. Totes les nostres accions, totes les nostres decisions són controlades per les diferents administracions a través de múltiples sistemes electrònics, ho saben tot de nosaltres, inclús coses que ni sospitem; ara li toca el torn a la situació familiar. Voleu dir que aquesta substitució del llibre de família serà beneficiosa o serà una altra "volta de rosca" al control personal? Tinc els meus dubtes...

Malgrat que els llibres de família que tots tenim a casa, la versió en paper, no perdran la seua validesa i seguiran sent un document oficial vàlid, se'ns convida a  anar pensant a sol·licitar la versió digital, ja que d'ací uns pocs anys, bé pel simple fet de l'arribada de noves generacions, bé per decisió administrativa, es retirarà la validesa al document en paper i punt. Això si, perquè no ens queixem massa, la sol·licitud del canvi serà gratuïta. Només faltaria!

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada