La ciutat

La ciutat

diumenge, 4 d’abril del 2021

L'embolic lingüístic i temporal de les Pasqües.

De Resurrecció, Primera Pasqua, Diumenge de Pasqua o Diumenge de Glòria, tant es val, hui, 4 d'abril, dia que des del punt de vista de la fe, és la festa més important del cristianisme, per bé que popularment se celebra amb molta més intensitat la Pasqua de Nadal; només cal recordar que popular resulta en aquells dies de l'hivern "felicitar-nos les Pasqües".

I és que els cristians celebrem al llarg de l'any no una, ni dues, sinó tres Pasqües, la de Nadal, commemoració del naixement de Jesús, la Florida, en record de la resurrecció, i la Granada o de Pentecosta, commemoració de la davallada de l'Esperit Sant.

Tanmateix trobem que històricament només hi ha "dues" Pasqües, la primera, la florida, celebració del triomf de la vida sobre la mort, i la segona la de Pentecosta, celebració de la davallada de l'Esperit Sant sobre els apòstols i l'inici de l'església.


Aleshores està ben dit allò de la Pasqua de Nadal?
Ja hem vist que encara que la festa de Nadal siga molt més popular, la festa principal de l'any cristià és la Pasqua de resurrecció. Nadal agafa com a data una celebració comuna a totes les civilitzacions, la del solstici d'hivern, quan el dia comença a véncer la nit i la llum pren la davantera per davant de la foscor, en canvi, la primera Pasqua és la commemoració d'un fet històric que només afecta els creients en Jesús i que se celebra en l'aniversari de quan es va esdevenir: durant les festes de la Pasqua jueva.

Anomenar el Nadal com a Pasqua, si ens limitem al llenguatge mateix i segons el diccionari normatiu valencià, és correcte, són paraules sinònimes, ja que en la tercera accepció de la paraula trobem com a definició de Pasqua "Festes que hi ha des de Nadal fins a Reis", el que ens fa entendre que per Nadal també tenim una Pasqua.


I per què Pasqua Florida a aquesta primera Pasqua?
Recordem com l'antic catecisme memoritzat des de menuts recollia l'expressió quan prescrivia als creients "combregar per Pasqua florida"; florida és una denominació popular, perquè té lloc normalment a la primeria de la primavera, època de floració. La denominació de Primera Pasqua sorgeix de la necessitat de diferenciar-la de la 'segona Pasqua' o Pasqua Granada, és a dir, la Pentecosta, anomenada també en alguns indrets Pasqüeta o Cinquagesma, tot just 50 dies després del diumenge de Glòria.

La Pasqua Florida celebra la resurrecció del Salvador, però també és el moment en què el poble celebrava la resurrecció de la naturalesa i de la vida. I aquest triomf de la naturalesa i la vida, l'Església va saber incorporar-lo al triomf de la Vida del Ressuscitat.


I per què Pasqua Granada a la segona Pasqua?
Perquè així com la primera Pasqua coincideix amb la primavera, el temps de les flors, la Pasqua de Pentecosta, coincideix amb el temps de la flor ja quallada, convertida en fruit. Aleshores no seria més correcte anomenar a la Pasqua de Pentecosta, com a Pasqua quallada?


I encara més,
fa uns pocs anys, la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València va elaborar unes fitxes tècniques amb els vocables valencians de les festes de Pasqua, incloent-hi la diferència entre Pasqua, que feia referència a ell diumenge de Pasqua, i les Pasqües fent referència als distints dies en què se celebra la festa, els anomenats fins fa pocs anys "tres dies de mona", i recordats en tonades populars com aquesta: "Estos tres dies de Pasqua / són tres dies de jugar / les beates que no juguen / venen a dorotejar".

Com deia al començament, açò de la Pasqua és tot un embolic, una complicació d'esdeveniments, de circumstàncies, de les quals no és fàcil aclarir-se. Si li afegim que les dates en les quals cau la Pasqua de Resurrecció canvien d'un any a un altre, un ball en el calendari que avança o retarda totes les celebracions religioses que acompanyen aquestes dates, el revoltim i la confusió està servit! Bona Pasqua o bones Pasqües vosaltres trieu...

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada